Nu är det här: 2023 års program!

I helgen släpptes det fullständiga programmet till 2023 års Littfest. Till denna sista uppdatering har vi sparat samtal om miljö och om krig på kontinenten, firandet av Sara Lidmans 100 års dag, ett tema om översättning och mycket mycket annat.

Prenumeranter på Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad fick i sedvanlig ordning det tryckta programbladet levererat till morgonkaffet. Ni andra är välkomna att ta del av det på www.littfest.se, eller hämta ett exemplar på exempelvis Stadsbiblioteket i Umeå, Umeå Folkets hus eller Bokcafé Pilgatan.

Årets festival bjuder på närmare 150 medverkande från 30 länder, på upp till fem parallella scener. I dag släpper vi ett helt tjog programpunkter. Här nedan följer några av nyheterna.

 

Mats Söderlund. Foto: Göran Segerholm.

 

Margot Wallström.

 

Balsam Karam. Foto: Carla Orrego Veliz.

GLOBALA TORGET ÄR TILLBAKA

En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Globala Torget är platsen som sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur och lokala initiativ. Som en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling får Littfest publik återigen lära känna torget. Från och med torsdag klockan 14.00 är allmänheten välkommen att gratis ansluta. Innan dess startar vi dagen med särskilt innehåll endast för inbjudna gymnasieklasser, för att sedan öppna upp för ett brett program som välkomnar såväl gymnasieungdom som en intresserad allmänhet. 

Ett samtal att se fram emot är Om fjällen, vädret och allt som ännu inte gått förlorat, med Mats Söderlund, aktuell med en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och samtidigt en engagerande plädering för allt det vi ännu inte förlorat. Torsdagen rymmer även programpunkten Röster från Ukraina, samt samtal om politisk satir och om den feministiska revolutionen i Iran. Bland dagens medverkande märks serietecknarna Joe Sacco och Ahmed Kabir Kishore, samt författaren Balsam Karam, Turkietkännaren Helin Sahin och EU-kommissionär Margot Wallström.


 

Torbjörn Flygt. Foto: P-A Jörgensen.

 

Kristina Sandberg. Foto: Maria Annas.

 

Elisabeth Rynell. Foto: Cato Lein.

PÅFYLLNAD I IDUN-SALONGEN

Två ny programpunkter tillkommer till Idun-salongen, Littfests stora scen. 

Torbjörn Flygt kommer till Littfest för att diskutera epik och politik i sin hyllade och prisbelönta romantrilogi om Johan Kraft, den som påbörjades med Underdog och fortsatte med Outsider. I den efterlängtade och aktuella tredje delen Slugger iakttar den 57-åriga familjerättsjuristen Johan sin tillvaro och tillståndet i Sverige med vrede, humor och sorg. Samtalspartner är författarkollegan Kristina Sandberg. 

2023 skulle Västerbottens största författare, Sara Lidman, ha fyllt 100 år. Tre personer med nära relation till författarskapet har bjudits till Littfest, för ett samtal om hur vi läser Lidman i en tid som vår. Elisabeth Rynell, författare och vän till Sara Lidman, Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria, samt America Vera-Zavala, dramatiker, aktivist och författare, samtalar med Carl Åkerlund.


 

Björn Wiman. Foto: Kajsa Göransson.

Nika Abiri. Foto: Hilda Randulv.

 

Helena Hansson. Foto: Peter Claesson.

Namdar Nasser. Foto: Mehrdad Modiri.

 

Dmitri Plax. Foto: Pontus Bergman.

Lida Starodubtseva. Foto: Mikael Nydahl.

FORTSATT TEMA ÖVERSÄTTNING

En ofta negligerad del av litteraturen handlar om översättning. Att översätta sägs ofta vara att omskapa det litterära verket, anpassa, förnya och kontextualisera. På senare år märks en viss förbättring och numera nämns ibland till och med översättarna i dagspress, i festivalprogram och i samtal. Därför är vi glada att än en gång kunna lyfta översättningen som kunskapsfält på Littfest, tillsammans med bland annat Rum för översättning, Författarförbundets översättarsektion, HDK-Valand, Kulturrådet, Tolk- och översättarinstitutet och Översättarcentrum. Bland programpunkterna finns samtal om hur översättning går till rent praktiskt, samtal om de nya ord som tränger sig in i språket när vi diskuterar klimathotet, samtal om att översätta hotade texter från Ukraina och Iran, och mycket mer. Dessutom fortsätter projektet Littfest Översätter där fristadsförfattare får arbeta med översättare under en tvådagars workshop. I översättartemat finns medverkande som Björn Wiman, Helena Hansson, Dmitri Plax, Nika Abiri, Lida Starodubtseva, Namdar Nasser och Elnaz Baghlanian.


 

Per Wirtén. Foto: Rebecca Hemmungs Wirtén

 

Grethe Rottböll. Foto: Henrik Montgomery.

 

Jerker Virdborg. Foto: Foto: Thron Ullberg.

 

Anna Bågstam Ryltenius. Foto: Foto: Thron Ullberg.

LITTERTAURPOLITISKA PUNKTER MED FÖRFATTARFÖRBUNDET

Två av programpunkterna i årets program arrangeras i samarbete med Sveriges författarförbund. Det ena handlar om litteraturens ekosystem i Sverige. För att läsarnas värde som litteraturälskare och demokratiska individer ska upprätthållas krävs också att bokens värde upprätthålls. Alla delar av litteraturens ekosystem behöver värnas och stärkas för att litteraturens mångfald och rikedom ska vidmakthållas – vilket ansvar har statsmakten? Förlagen? Författarna? Och läsarna – vilken roll spelar läsarna i det litterära ekosystemet? Grethe Rottböll, Jörgen Gassilewski och Per Wirtén diskuterar hur det hela hänger ihop och varför det är nödvändigt med ett litteraturpolitiskt engagemang av alla som utgör en del av det litterära ekosystemet. 

Författarförbundet kommer även vara på plats i Umeå för att diskutera ljudboken. Författare blir alltmer beroende av inkomster från ljudböcker. Samtidigt är det omöjligt att ta reda på vad ersättningen baseras på. Är det lönsamt? Royaltyn är avsevärt mindre än för en fysisk bok, statistik visar en stor förändring i fördelningen av de digitala inkomsterna – nu kräver författarna transparens! Medverkande: Monika Fagerholm, Anna Katarina Bågstam Ryltenius och Jerker Virdborg.


 

Salcia Hałas. Foto: Renata Dąbrowska.

 

Indrė Valantinaitė

 

Ioana Nicolaie. Foto: Mircea Cãrtãrescu.

 

Annina Rabe. Foto: Jennie Smith.

ETT EUROPA I FÖRÄNDRING

Kriget i Ukraina och pandemin har förändrat Europa. De politiska, sociala och ekonomiska relationerna har antagit annan karaktär. Detta nya globala landskap diskuteras av författarna Indrė Valantinaitė, Litauen, Salcia Hałas, Polen, och Ioana Nicolaie, Rumänien. I samarbete med EUNIC Stockholm, Litauiska kulturinstitutet/Litauens ambassad i Stockholm, Polska Institutet och Rumänska kulturinstitutet, har de bjudits upp till Littfest för att tala om sina skildringar av femininitet, moderskap och det sakrala, under ledning av kulturskribenten Annina Rabe.


 

Merima Dizdarević. Foto: David Möller.

 

Sorin Masifi. Foto: Lina E Adamo.

 

Joakim Rask. Foto: Elvira Glänte.

PRISER OCH CEREMONIER

Under Littfest utdelas priset Snöbollen till årets svenska bilderbok, samt Katapultpriset, Författarförbundets pris till årets skönlitterära debutant. Vinnaren av Snöbollen är redan tillkännagiven: på Littfest kan ni höra vinnaren Emma Adbåge berätta om sitt konstnärskap. På Littfest kan ni också möta de fem nominerade till Katapultpriset i ett samtal om att debutera: Merima Dizdarević, Sorin Masifi, Mickaela Persson, Joakim Rask och Mikael Yvesand. Katapultpriset delas ut fredag kväll.


 

Franska trion.

 

Annika Norlin. Foto: Elin Berge.

 

Ebban Kcch. Foto: Privat.

OCH MASSOR AV ANNAT FESTLIGT!

I vanlig ordning arrangeras fester, mingel och litteraturquiz. I år ackompanjeras quizet av musikern Olov Antonsson. Fredagens fest i Studion har också fått påfyllning. Efter otaliga, otåliga år av väntan välkomnar vi äntligen Ebban Kcch tillbaka till Littfest. Nu är det äntligen dags för comeback!

Gillar ni fest? Då måste vi också nämna Provins 40-årsfest, som avslutar festivalen. Där spelar Franska trion och Gidge. DJ:s är Annika Norlin och Monika Kichau. Provins fest kräver separat biljett som kan köpas via Biljettcentrum.com.

En viktig del av Littfest, vid sidan av alla festivalens medverkande och begivenheter, är dess utställare. Här samsas större och mer etablerade förlag med egenutgivare, och tillresta med lokala förmågor. Nytt för i år är att vi även öppnat upp andra våningen för både fler utställare och en tillhörande scen. Dessutom välkomnar vi fanzinefestivalen Umeå Zinefest till Littfest.