Priser och tillkännagivanden
Littfest är stolta över att ha fungerat som plattform för utdelandet av en hel serie litterära priser genom åren. Tidigare har det varit på Umeås internationella litteraturfestival som vinnaren av Umeå novellpris presenteras. Det är också här Elsa Swenson-stipendiet utdelats, till en person som främjat östeuropeisk skönlitterär litteratur och forskning.
De som besöker festivalen i dag har sedan 2012 möjlighet att lyssna till vinnaren av Snöbollen, priset till årets svenska bilderbok. På Littfest tillkännages också vinnaren av Katapultpriset, till årets svenska debutant. Från och med 2023 kommer festivalen också tjäna som en plattform för tillkännagivandet av det kommande årets Brunnslockspoet.
Snöbollen
Snöbollen är ett bilderbokspris som delas ut till årets svenska bilderbok med start 2012. Instiftare till priset är Krumelur – föreningen för unga ord i norr, och prisutdelning sker under vårvintern i Umeå i samband med Littfest – Umeå internationella Litteraturfestival.
Målet med priset är att lyfta bilderbokens status så att dess unika möjligheter blir synliggjorda. Det görs genom att varje år dela ut ett pris som väcker uppmärksamhet i hela landet hos publik, upphovspersoner, bokbranschen och biblioteken. Priset delas ut till upphovspersonerna till den bok vars konstnärliga uttryck på ett föredömligt sätt tar till vara bilderbokens möjligheter. Boken ska vara en förstautgåva utgiven i Sverige på svenska eller något av de nationella minoritetsspråken. Bilderboken ska vara riktad till barn/ungdomar 0-18 år.
Katapultpriset
Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med priset vill Sveriges Författarförbunds Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset.
Katapultpriset delades ut för första gången 1991 på initiativ av Sveriges Författarförbunds skönlitterära sektionsstyrelse. Syftet med priset är att ge den nya litteraturen större uppmärksamhet och samtidigt ge fler läsare möjligheten att hitta fram till nya spännande författare. Förhoppningen är också att pristagaren med hjälp av prissumman skall få möjlighet att under en tid ägna sig åt nya litterära projekt.
Sedan 2018 delas priset ut på Littfest.
årets brunnslockspoet
Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden. Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.
Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förra året, 2022, gick Vakin med Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner och även Uppsala Vatten med i Brunnslockspoesin.
Från och med 2024 tillkännages årets Brunnslockspoet på Littfest.