Nytt år, nya Littfestbokningar

Den 8 februari släpps det fullständiga programmet för årets Littfest i Umeå. Innan dess passar vi på att berätta om besök av urfolkspoesins absoluta förgrundsgestalt Joséphine Bacon, kultförfattaren Magnus Dahlström, samt självaste Arne Anka. Från Norge kommer Maria Navarro Skaranger och Oliver Lovrenski, två av sitt lands mest kompromisslösa och spännande unga författare. Dessutom väntas samtal om Råpunk samt om Stockholm och litteraturen.

Joséphine Bacon. Foto: Marjorie Guindon

Johan Sandberg McGuinne Foto: Henke Olofsson

JOSÉPHINE BACON

Joséphine Bacon är den ledande gestalten inom den nordamerikanska ursprungsfolkspoesin. Flerfaldigt prisad, hyllad och ansedd som föregångare och en förebild för yngre generationer. Genom sitt arbete som lärare och översättare av Innu-aimun har hon, under de fyrtio senaste åren, spelat en nyckelroll i att dokumentera och förmedla sitt folks språkliga och kulturella arv. 

Lagom till Littfest introduceras Bacon äntligen på svenska (i översättning av Johan Sandberg McGuinne) med Uiesh / Någonstans där hon mot slutet av sitt liv från staden försöker återvända till tundrans ord, naturen och den nomadiska flyttleden.

Hon kommer, för första gången, till Sverige för att samtala med sin översättare Johan Sandberg McGuinne, sydsamisk och skotsk-gaelisk författare och jojkare bosatt i Likssjuo (Lycksele).


Magnus Dahlström. Foto: Caroline Andersson Renaud

Aase Berg.

MAGNUS DAHLSTRÖM

Författaren och dramatikern Magnus Dahlström debuterade som en av sin generations mest lovande röster, med vad recensenter ganska snart började kalla för "skräckel", en art av prosa som odlades vid denna tid av bl a  Stig Larsson, Carina Rydberg och Lars Norén, inriktad på människans destruktiva natur. Dahlström har även beskrivits som både arbetarförfattare och postmodern författare. Själv värjer han sig mot alla försök att genrebestämma berättelserna, eftersom han anser att detta kan begränsa dem. 

I början av 2010-talet gjorde Dahlström en hyllad comeback till romanen och har sedan dess publicerat ett flertal kritikerrosade böcker. Hans senaste verk, Vesalius, har beskrivits som en andlöst spännande och omtumlande upplevelse, vilket fick recensenter att jämföra honom med Edgar Allan Poe.

På Littfest gör Dahlström ett sällsynt framträdande för att samtala med författarkollegan och generationskamraten Aase Berg.


Charlie Christensen.

 

CHARLIE CHRISTENSEN

Charlie Christensen är en riktig ikon i den svenska serievärlden, mest känd för sin satiriska serie om Arne Anka. I över fyra decennier har Christensen, med slagfärdiga repliker och ett skickligt bildspråk, låtit seriefiguren ge sin cyniska syn på världsläget. Genom humor, filosofi och skarp samhällssatir har läsarna fått följa Arne Ankas alkoholindränkta reflektioner över människors tillkortakommanden, oftast i krogmiljö sedan 80-talet.

Christensen har fått en rad utmärkelser och priser, till exempel belönades de tre första Arne Anka-böckerna med Urhunden (1990, 1992 och 1994). Det ledde till en omskrivning av prisstatuterna så att samma serie inte kan få priset mer än en gång.

Under senare delen av 80-talet valde Christensen att emigrera till Spanien, där han sedan dess varit bosatt. På Littfest gör han nu sitt första besök i norra Sverige på flera decennier. Där kommer han att samtala med tecknaren Tina Henriksson, en av upphovspersonerna till Mal Magasin.


Maria Navarro Skaranger. Foto: Io Sivertsen

Donia Saleh. Foto: Ikram Abdulkadir

MARIA NAVARRO SKARANGER

Efter att Sidsel råkar ut för en bilolycka börjar hon bete sig konstigt. Hon försöker att ställa upp för sin dotter, Em, något som blir allt svårare. Men vad betyder konstigt? Och vem är egentligen Sidsel? Berättaren i den norska författaren Maria Navarro Skarangers nya roman Jag visslar i den mörka vinden (i översättning av Ninni Holmqvist) blandar in sina egna erfarenheter, diskuterar och börjar om, försöker se Sidsel från olika vinklar för att förstå det liv hon har skapat åt sig själv. Vi upplever henne som hon kan se ut för sin dotter och för husläkaren, vi får delar av hennes livshistoria under några förvirrade, ensamma dagar.

Detta är ett infallsrikt och gripande porträtt av en kvinna som var en bifigur i förra romanen Emily Forever. Boken har blivit en kritikersuccé i Norge och i den påföljande motiveringen till Nordiska rådets litteraturpris konstaterades att detta är hennes hittills främsta roman: "Ja, detta är visserligen en norsk roman från förorten, men Skaranger skriver så originellt och precist att det känns som något helt nytt. Romanen är både smärtsam och komisk, och bär i sig ett starkt raseri i skildringen av strukturell fattigdom."

På Littfest samtalar Navarro Skaranger med författaren Donia Saleh.


Oliver Lovrenski. Foto: Jarli Jordan

Burcu Sahin. Foto: Chai Saeidi

OLIVER LOVRENSKI

Norsk-kroatiske Oliver Lovrenski slog igenom stort med sin debut När vi var yngre vid bara nitton års ålder. Boken har sålt i 70 000 exemplar – en upplaga en svensk debutant förstås bara kan drömma om. 

Förklaringen ligger i den råa och kraftfulla skildringen av tonåriga Ivor och hans kompisgäng i ett mörkt och slitet Oslo. Lovrenski lyfter fram styrkan i vänskapen och fångar gatan med sin användning av ”kebabnorsk”, en förortsslang som skänker texten puls och äkthet. Det här är en roman om en vardag präglad av våld och kriminalitet, men också om värme och kärlek.

Oliver Lovrenskis unika stil och starka berättelse har förärats flera prestigefyllda priser, översatts till 14 språk och fortsätter att väcka uppmärksamhet.

Lovrenski kommer till Umeå för att samtala med författaren Burcu Sahin.


David Andersson

Ann Ighe. Foto: Isac Lundmark

Mattias Johansson. Foto: Richard Ström

RÅPUNK

David Anderssons RÅPUNK – The Birth of Swedish Hardcore dokumenterar den svenska råpunkscenen mellan 1981 och 1989, då band som ANTICIMEX, AVSKUM och MODERAT LIKVIDATION skapade en explosiv musikalisk och visuell rörelse inspirerad av DISCHARGE och CRASS. Boken fyller en viktig lucka då detta är första gången den svenska råpunkscenen under 1980-talet dokumenteras visuellt i bokform. Andersson, själv en del av scenen som redaktör för fanzinet BUBBEL-BAD och sångare i IDENTITY, lyfter fram både banden och de engagerade fansen som bidrog till rörelsen.

På Littfest deltar Andersson i en panel med Ann Ighe, historiker och tidigare aktiv i punkkollektivet Sprängkullen, samt Mattias Johansson, museipedagog och medlem i hardcore/crustbandet Misantropic. Moderator är John Andersson, journalist och medlem i punkbandet Polisman B. En DJ bidrar med musikaliska inslag.


Mattias Timander. Foto: Sofia Runarsdotter

Maria Broberg. Foto: Sara Berglund

Andreas Back. Foto: Umeå universitet

Denise Bergström. Foto: Anna-Karin Landin

STOCKHOLMAREN I OCH UTANFÖR LITTERATUREN

Stockholm besitter en betydande litterär tradition, där författare såsom Per Anders Fogelström, August Strindberg och Elis Monteverde Burrau fungerar som centrala förebilder. Men vad händer om man blir så fäst vid dessa författarskap att det blir svårt att ta till sig nya stockholmska författarskap, som kanske skriver på ett helt annat sätt? Är vår föreställning om stockholmaren alltför cementerad och präglad av gamla stereotyper? Och är det överhuvudtaget relevant att tala om ett särskilt stockholmskt författarskap och en stockholmsk litteratur?

Under Littfest kommer Mattias Timander, författare till romanen Din vilja sitter i skogen, som delvis utspelar sig i Stockholm, att samtala med Maria Broberg, vars senaste roman Nattljus rymmer skildringar av stockholmare, samt Andreas Back, kulturgeograf vid Umeå universitet. Samtalet modereras av Denise Bergström, lektor vid Luleå tekniska universitet.