Glitter och internationell stjärnglans

Littfest 2023 håller på att finna slutlig form. Till festivalen ansluter de internationella storheterna Christian Kracht och Marie Darrieussecq. De får sällskap av den sydkoreanska, ALMA-prisbelönade bilderbokskaparen Baek Heena, samt sextetten Linn Ullmann, Monika Fagerholm, Eija Hetekivi Olsson, Rosanna Fellman, Maria Turtschaninoff och Elin Grelsson.

16–18 mars är det dags igen, för den 17 upplagan av Littfest då vi välkomnar marsljuset, och smälter isarna runt Umeå Folkets hus. Årets program är fyllt till brädden med litteratursamtal, diskussionspaneler, poesiläsningar, konserter och festligheter. En hel rad författargäster har redan tillkännagetts. Bland andra Jamaica Kincaid, Joe Sacco, Billy-Ray Belcourt, Leanne Betasamosake Simpson, Maria Stepanova, Judith Hermann, Ilya Kaminsky, Carolyn Forché, Diamant Salihu, Jens Lapidus, Nicolas Lunabba och Johannes Anyuru. Nu fylls programmet på med ytterligare åtta programpunkter av högsta nordiska och internationella klass.

 

Christian Kracht. Foto: Ersatz.

 

Mats Almegård.

OMDEBATTERAD OCH PRISAD

Vi välkomnar äntligen den schweiziske författaren Christian Kracht. Allt sedan debuten Faserland har han skapat rubriker och uppståndelse – och fått en trogen läsarskara som njuter av hans utforskningar av sina egna och samhällets smärtpunkter. Kracht föddes i Gstaad, Schweiz 1966, men tillbringade sin ungdom i Tyskland, USA, Kanada och södra Frankrike. Efter att ha arbetat för tidningen BZ och tidskriften Tempo blev han Indien-korrespondent i New Delhi för Der Spiegel i mitten av nittiotalet.

Kracht, allmänt hyllad som en fin stylist, provocerar med sval ironi och ett på ytan pråligt förespråkande för lätthet och det ytliga. På så vis ansluter han sig till en litterär tradition som överlåter moraliska resonemang kring sina verk till läsarna. Han har tilldelats Axel Springer-priset 1992, Wilhelm Raabe litteraturpris 2012 samt Hermann Hesses litteraturpris 2016, och räknas rent allmänt till ett av den tyskspråkiga samtidslitteraturens största namn.

I den senaste romanen Eurotrash (i översättning av Anna Bengtsson) återvänder han till debuten, samtidigt som han humoristiskt och allvarligt dissekerar sin relation till sin mamma och borrar djupt i den tyska och schweiziska skuldfrågan. 

– Ett besök av Kracht har stått högt upp på vår önskelista, ända sedan vi reste ner till Louisiana Literature för att lyssna på honom 2018, säger Patrik Tornéus, koordinator på Littfest.

– Därför känns det fantastiskt att detta slutligen blir av.

På Littfest samtalar Kracht med Mats Almegård, frilansjournalist och fil.dr i tyska med inriktning litteraturvetenskap. 

I samarbete med Schweiziska ambassaden och Ersatz.


 
 

Marie Darrieussecq. Foto: Patrice Normand / Opale.

Yukiko Duke. Foto: Peter Cederling.

NÄR VÄRLDEN DRABBAR

Till Littfest kommer även Marie Darrieussecq, en av de främsta tongivande rösterna i fransk samtida litteratur, med en diger katalog på mer än 20 böcker bakom sig. Debutromanen Suggestioner blev hennes stora genombrott, och den finns nu översatt till 35 språk. Darrieussecq skriver regelbundet för olika tidskrifter såsom Libération, Charlie Hebdo och Dagens Nyheter. Hon är även verksam som översättare och har arbetat som psykoanalytiker. I sina romaner för Marie Darrieussecq mästerligt samman vår tids stora frågor med individuella trauman. 

Den senaste romanen, Avigt hav, kretsar kring psykologen Rose som befinner sig på kryssning i Medelhavet med familjen. En dramatisk natt undsätter kryssningsfartygets besättning en grupp båtflyktingar. När den unge flyktingpojken Younes kupar sina händer och ber Rose om vatten blir flyktingfrågan djupt personlig för henne.

Samtalet om Avigt hav av leds av Yukiko Duke.

 
 

Lisa Lindberg. Foto: Patrick Miller.

 

Magdalena Sørensen. Foto: Anna Lindberg.

Utöver detta arrangeras ytterligare en programpunkt där Darrieussecq möter sin svenska översättare, förläggaren Lisa Lindberg, bördig från Robertsfors. Det blir ett samtal om texter som rör sig över både geografiska och språkliga gränser, från aviga hav till snåriga skogar. Samtalsledare är översättaren Magdalena Sørensen. 

Presenteras i samarbete med Norstedts och Studieförbundet Bilda, respektive Rum för översättning, HDK-Valand och Översättarcentrum.


 

Baek Heena. Foto: Bokförlaget Tranan.

 

Anneli Furmark. Foto: Andreas Nilsson.

BADHUSFEER, HUNDAR OCH MAGISKA GODISKULOR

Den sydkoreanska bilderbokskaparen Baek Heena fick ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne 2020, men det är först nu hon har möjlighet att besöka Sverige., och då kommer hon till Littfets i Umeå.

Sedan debuten 2004 har Baek Heena givit ut tretton bilderböcker, och belönats med flera priser, i hemlandet och internationellt. Baek Heenas egensinniga och originella bilderboksvärld skapas när hon bygger upp rum och landskap där hon placerar sina karaktärer. I hennes böcker förekommer bullar bakade av moln, hundar, magiska godiskulor och badande feer i badhus, allt berättat på ett alldeles eget och mycket levande sätt. 

I Umeå samtalar Baek Heena med serietecknaren och bildkonstnären Anneli Furmark. Samtalet tolkas från koreanska till svenska av Misung Siljeström.

Presenteras i samarbete med ALMA, ABF och Bokförlaget Tranan/Trasten.


 

Linn Ullmann. Foto: Kristin Svanæs-Soot.

 

Yuiko Duke. Foto: Peter Cederling.

BEGÄR OCH UTSATTHET

Flicka, 1983 (i översättning av Lars Andersson) är Linn Ullmanns sjunde roman som tar vid där De oroliga slutade (några minns den kanske från när Ullmann senast besökte Umeå). Denna gång är det flickan som står i centrum. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. Det är en genreöverskridande resa genom minnena, tillbakablickande, skärskådande och omtagen, en roman som andas pandemi och sviterna av metoo och som därmed placerar sig mitt i samtiden utan att för den skull bli förenklande. 

På Littfest samtalar Linn Ullmann med Yukiko Duke. 

Presenteras i samarbete med Albert Bonniers förlag, Svensk-norska samarbetsfonden och Studieförbundet Bilda.


 

Monika Fagerholm. Foto: Thron Ullberg.

 

Rosanna Fellman. Foto: Niklas Sandström.

 

Eija Hetekivi Olsson. Foto: Jerker Andersson.

 

Helena Fagertun. Foto: Privat.

SPRÄNGD IDYLL

En brutal gruppvåldtäkt inträffar i en fin villastad, en ung tjej blir mobbad av både elever och lärare och övergrepp tystas ner i ett samhälle med starka normer. Är det en ny socialrealism vi ser i böckerna av Monika Fagerholm, Eija Hetekivi Olsson och Rosanna Fellman? 

De tre författarna ur tre olika generationer sammanstrålar på Littfest för ett samtal med Helena Fagertun om skitigheten i ”vanligt” folks liv och vilket språk som krävs för att berätta om det.

Presenteras i samarbete med Norstedts och Förlaget.


 

Maria Turtschaninoff . Foto: Veikko Somerpuro.

 

Therese Eriksson. Foto: Paulina Holmgren.

MÄNNISKANS ÄNDLIGHET OCH PLATSENS EVIGHET

Maria Turtschaninoff har belönats med Finlandia Junior och hennes böcker har sålts till 30 länder. Fantasyromanen Maresi är redan en modern klassiker. 

Hennes senaste bok, Arvejord, är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, landets gröna guld och ett rum för själen.

Nu kommer hon till Littfest, för att samtala med Therese Eriksson, litteraturkritiker och kulturförmedlare på Skellefteå kommun.

Presenteras i samarbete med Förlaget och Studieförbundet Bilda.


 

Elin Grelsson. Foto: Matilda Rahm.

 

Mats Jonsson. Foto: Frida Sjögren.

DÅ ÄR DU JU ARBETARKLASS!

Sju år efter romanen Hundarna på huvudgatan är Elin Grelsson tillbaka med kärleksromanen Inget ska växa över mig. Jenny, inflyttad till Stockholm från mellersta Norrlands inland, träffar forskarstudenten Sebastian. Hon strävar efter att bli något annat, något mer, men i Sebastians ögon är Jennys norrländska arbetarbakgrund hennes kanske största tillgång. 

På Littfest möter Elin Grelsson serietecknaren Mats Jonsson i ett samtal om ursprung, genuinitet och exotiskt kapital. 

Presenteras i samarbete med ABF.