YTTERLIGARE 45 PROGRAMPUNKTER

Med en dryg vecka kvar till Littfest har vi glädjen att presentera programmen för Littfest-TV och för vår nya utställarscen. Allt som allt 45 programpunkter.

För tredje året i följd bjuder hybridfestivalen Littfest på ett fullspäckat Littfest-TV-program. Ni som följer med online kommer kunna ta del av dessa exklusiva programpunkter i realtid. För er som besöker festivalen på plats finns de att se i två veckor.

Årets nyhet är Utställarscenen i Balder, där förlag, institutioner och privatpersoner som har bokbord på festivalen också fått chans att arrangera sina egna programpunkter. Dessa föreläsningar och samtal filmas inte, utan måste ses live på plats. Också detta, fullmatade, utställarprogram presenteras här nedan.

LITTFEST-TV FREDAG


9.45–10.00 Hej och välkomna till Littfest TV! 

Våra programledare Viktor och Denise startar upp årets festival genom att kartlägga helgen. Vi delar med oss av våra personliga favoriter, tips och trix och en och annan Littfest-anekdot. Med oss i studion har vi även journalisten John Andersson. 


11.00–11.30 Northvolt – 2020-talets Jernbana?

Vilken roll har norrländsk litteratur i Sverige idag? Vi gästas av författaren och nytillträdda Provinsredaktören Elin Persson för ett samtal om stad, land och prosa. Ansluter gör även skribenten och dramatikern Carl Åkerlund.


12.30–13.00 I MILF-mammans tjänst

Vad utgör god litteratur? I studion har vi med oss litteraturvetaren och producenten Maria Åberg. Tillsammans navigerar vi oss fram mellan regeringsdirektiv, snille, smak och kioskvältare. Följ oss när vi i realtid försöker mejsla fram en litterär kanon för Sverige i Tidön!


14.00–14.30 Med dille på smak 

Vi samtalar med kulturjournalisten Annina Rabe om att uttrycka sig genom mat. Vad är det med god mat och dess förmåga att leda till oslagbara samtal? Dessutom lyfter vi på grytlocket i huvudet på Sveriges enda smörgåsinfluencer Johannes Samuelsson och ställer oss frågan hur många mackor som behövs för att fira Göteborg 400 år.


15.30–16.00 Barn av vår feed

Headcanon, OTP och shelfie. Var befinner den läsande ungdomen idag och varför pratar dom så konstigt? Och vad är fanfiction egentligen? Sofia Lundström, bibliotekarie, och Loni Nilson, barnpsykolog, hjälper oss att hitta rätt i www- och irl-djungeln. 


17.00–17.25 Ljugarbänken

Vi varvar ned efter en dag full av intryck och nya bekantskaper. Littfest TV-studion välsignas av Rojin Pertow, chefredaktör för Galago och punksångare, och Ludvig Sjödin, konstnär och kulturbyråkrat i Norrbotten. 


17.45–18.00 Litt’s dance! (inför publik i Pub Freja)

Det blir inte alltid värre framåt natten. Festivalkontorets senaste tillskott, Andreás Brännström, ordar om den kväll vi har framför oss. Vi går även till botten med vad som är tjusningen med att tänka på döden. 


21.45–21.55 Tack och förlåt!

Vi tackar för oss och beger oss ut i natten. 

LITTFEST-TV LÖRDAG

9.45–10.00 Hej och välkomna till dag 2!

Vi puttar igång årets enda Littfest-lördag och kartlägger dagens höjdpunkter. Vi får finbesök av Patricia Fjellgren, konstnärlig ledare för årets litterära soaré, som berättar om arbetet med kvällens föreställning. 


11.00–11.30 Ett annat liv av återhämtning och vila

Är det bästa man kan göra att inte göra nåt alls? Sara Granér, serietecknare, och Annika Norlin, musiker och författare, chillar gunilla och pratar om att inte vilja dö men bara inte vilja leverera. Vi vaggas även till sömns av musikern Olov Antonsson som spelar en bit från sitt nya album Hänger kvar i en dröm.


12.30–13.00 The zine that celebrates itself

Viktor och Denise kastar sig ut i festivalen i festivalen Umeå Zine Fest. Vi försöker smälta in bland fanzinister, punkare och en och annan besökare.  


14.00–14.30 Littstim 

Vi tar pulsen på besökare och utställare. I Pub Freja möter vi poesinätverket Sista ordet som organiserat en läsning med lokala poeter. 


15.30–16.00 Scent from above

Författaren och översättaren Helena Fagertun vidgar sina näsborrar och våra sinnen och tar med oss på en exkursion i parfymens värld. Hur kan vi använda doft för att beskriva våra upplevelser och hur beskriver man en doft? Vi provdoftar och provtänker. Metaforforskaren Per “Dr Love” Boström hjälper oss att reda ut begreppen.


17.00–17.15 Ljugarbänken

Det omåttligt populära inslaget Ljugarbänken återvänder till Littfest-TV. Gäster för kvällen är författaren och demonregissören Mikael Yvesand och Rosanna Fellman, stjärnskottet från andra sidan Kvarken. 


19.10–19.25 Varde ljus! (inför publik i Pub Freja)

Vi slår oss ihop med Littfest-koordinatorn och ljushuvudet Elenor Nordström som ger oss en försmak av vad som komma skall under kvällens litterära soaré, vad det nu är. 


20.30–20.40 Släpp programledarne loss – det är vår! 

Ännu en festival läggs till handlingarna men hur står det här året sig mot tidigare år? Vi knyter ihop säcken med vänner innan vi fortsätter ut i natten. 


UTSTÄLLARSCENEN, BALDER, FREDAG


10.00–10.20 Tidskriften Provins presenterar årets första nummer

Programpunkten presenteras av: Tidskriften Provins

Tidskriften Provins släpper sitt första nummer för året, och med en ny redaktion. Temat för numret är “Fordon”. På utställarscenen presenterar redaktör Elin Persson och bildredaktör Sofia Runarsdotter numret och har ett samtal med en av de medverkande skribenterna.


10.30–10.50 Livet Hivet Döden

Programpunkten presenteras av: Humanimalis

Peter Roth berättar om att komma ut som bög på 1980-talet när aids härjar som värst. Om att sedan på 90-talet hamna i ett missbruk och bli sprutnarkoman och slutligen bli hemlös och hivpositiv. Ett besked om en dödlig sjukdom som gav livet tillbaka. Ett drogfritt liv med smittfri hiv.


11.00–11.20 Är jag en människa eller bara en kropp

Programpunkten presenteras av: Carina Linder – Hår under fötterna

Samtalet leds av Carina Linder samt huvudpersonen hon byggde sin verklighetsbaserade bok kring Ousama Rachid, som idag lever i limbo. Carina Linder berättar tillsammans med den hon byggde den verklighetsbaserade boken Sparka bollen till månen, om svårigheter med att sakna tillhörighet. Vad krävs för att mänskliga rättigheter ska innefatta även Ousama?


11.30–11.50 Utflykt till Hanging Rock

Programpunkten presenteras av: Palaver press

Joan Lindsays klassiker äntligen på svenska! Bokens översättare Maria Lundgren samtalar med Katarina Gregersdotter, docent i litteraturvetenskap, om denna mockumentära och mystiska bok med så många olika teman: den unga kolonin Australien versus det gamla moderlandet England, den konstlade dikotomin natur-kultur, klass, romantik, mystik, klassisk deckarhistoria, kolonialism., med mera. 


12.00–12.20 Havsmedvetenhet och skapande

Programpunkten presenteras av: Annika Rockström Bilder och Berättelser

Om hur Lilla havsboken och Teckna och måla havets djur blev till. Om Skapande skola-besök på tema havet. Att lära sig om havets djur genom att teckna och måla. Att fördjupa förståelse och förmåga till uttryck genom skapande. Att använda både hjärna och hjärta.


12.30–12.50 Eva Frejemon: Från konsult till författande fårbonde

Programpunkten presenteras av: Författarfarmen

Länge irrade jag i universitetens korridorer, ville bli något, någon, ville vara duktig tös. Värjde mig mot skrivandet – jag menar författare – det är ju inte ens ett yrke. Som lantbrukare mockade jag vidare, där var så mycket föda, göda och blöda dagarna i ända. Jag skyllde på ont om tid tills det en dag inte fanns någon annan väg att gå. Eva ger en inspirerande föreläsning om omvägars betydelse.


13.00–13.20 Marjas och Jasmines skogsdunge: Skogens hemligheter

Programpunkten presenteras av: Lumio Förlag

Ulrika Widmans Skogens hemligheter är en berättelse om skogen som finns inpå knuten, som vi ser varje dag, men kanske inte känner så väl. Boken vill väcka barns nyfikenhet inför den nära skogen, den som en kanske passerar på väg till och från skolan…men som rymmer berättelser och förtjänar att betraktas med varsamma ögon.


13.30–13.50 Alfhild Agrell in på bara skinnet!

Programpunkten presenteras av: Atrium & Alfhild Agrell-sällskapet

Lena Fries-Gedin och Karin Lidén berättar om arbetet med och innehållet i Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!, en nyutkommen samling med Alfhild Agrells brev till Ellen Key från åren 1888-1922. Vid sidan av samtidsaktuella frågor får läsaren i breven en unik möjlighet att komma nära Agrells kvinno- och författarliv.


14.00–14.20 Byn som blev arbetsläger

Programpunkten presenteras av: Anne-Christine Liinanki

Romanen Fågelflykt är en skildring av tre generationer kvinnor – Amanda, Anna Maria och Agneta. Människors livsöden hör intimt samman med och blir en del av, rentav bygger, den stora historien. I romanen ser Amandas far inte med blida ögon på dotterns romans med renskötaren Aslak. Andra världskriget bryter ut och Sveriges unga män kallas in till beredskap. Det är nu byn Storsien i Kalix kommun kliver fram i Sveriges historia; här inrättades det första arbetslägret där oliktänkande internerades.


14.30–14.50 Stone Butch Blues med Dockhaveri

Programpunkten presenteras av: Dockhaveri Förlag Våren 2023 har det queera centralverket Stone Butch Blues av Leslie Feinberg trettioårsjubileum. Romanen följer en ung butch i Buffalo i USA under 1960- och 1970-talet och skildrar på ett rått och kärleksfullt sätt en lesbisk arbetarklassverklighet. Boken översätts nu till svenska av Ylva Emel Karlsson och Dockhaveri förlag. Ylva läser ur det första kapitlet som består av ett brev från huvudpersonen och redan finns utgivet som fanzine.


15.00–15.20 Levtrådar – ett och hundra år med Sara Lidman

Programpunkten presenteras av: Sara Lidman-sällskapet

Programpunkten avser presentation av boken Levtrådar som kommer ut till hösten på Ordfront. Samtal om boken med Harald Larsen, bokens redaktör.


15.30–15.50 Spänning och Trycksvärta

Programpunkten presenteras av: Haweby förlag & Stalagmit

Författarsamtal med Anna Samuelsson och Hanna Wesslén där de berättar om sina spänningsromaner och drivkrafter i skrivandet. Presentation av podden Trycksvärta, som tar upp aktuella ämnen kring skrivande, indieförfattarskap och egenutgivning. Det har aldrig varit lättare att ge ut en bok själv, men samtidigt är konkurrensen hård. Hur gör man för att nå ut med sin bok? Håller egenutgivning och indieförfattarskap på att bli mer accepterat i Sverige?


16.00–16.20 Skriva för förändring

Programpunkten presenteras av: Sofia Svarfvar

Sofia Svarfvar talar om att skriva för förändring. Hon debuterade 2022 med Där träden växer, en roman om Värmland, Stockholm, Uganda och Sydafrika, om en global värld där kvinnor får kämpa för att bli sedda. Sofia har lång erfarenhet av internationellt bistånd och ett engagemang för hållbar utveckling.


16.30–16.50 Samtal om Jano – en fjortonårig prepper när krisen kommer

Programpunkten presenteras av: Kulturtjänster

Samtalet utgår från barn- och ungdomsboken Jano och barnen i skogen – Upptakten, en lättläst spänningsroman. Hur reagerar barn när det värsta inträffar och deras föräldrar fråntas dem? Vilka känslor kommer upp till ytan och hur klarar sig barn egentligen på egen hand? Vilken trovärdighet finns det i ett sådant framtidsscenario i Sverige och hur oroliga är svenska barn för att någonting hemskt ska hända dem? Med Berith Juvonen, författare och Agnes Lundmark, lärarstudent.


UTSTÄLLARSCENEN, BALDER, LÖRDAG

10.00–10.20 Vattnet i Kislovodsk/Skuggorna bland träden

Programpunkten presenteras av: Yngve Berg

Inessa Armand åker 1917 förbi Bastuträsk för att göra revolution i Ryssland. Men vad händer på station? Och vem är pojken Sigge som blir kvar? Vattnet i Kislovodsk handlar om Inessa och Marie från Bastuträsk som följer i hennes spår. I boken ges också bilden av författarens far och författarens egen väg bort. I Skuggorna bland träden möter vi Marie långt senare. Då hon drabbats av den stora olyckan, den hon måste försonas med för att orka leva.


10.30–10.50 Wava Sturmer

Programpunkten presenteras av: Tidskriftcentralen

I november 2022 gick den österbottniska författaren Wava Stürmer bort. Hon skrev såväl lyrik som prosa och dramatik och kom att få en stor betydelse för många andra finlandssvenska författare och för kvinnorörelsen, även i Sverige. Den finlandssvenska litteraturtidskriften Horisont bjuder in till ett samtal om hennes författarskap.


11.00–11.20 Älskvärda människor – människor värda att älska

Programpunkten presenteras av: Runar Krantz & Lava Förlag

På scenen berättar Runar Krantz om novellerna i sin bok och om sitt skrivande. Älskvärda människor är en novellsamling om vardagsmänniskors livsvillkor. Kanske behöver vi umgås med dem lite extra just i dessa tider som kontrast till omvärldens mörker? Uppläsning av en novell utlovas.

11.30–11.50 Vi for åt skogen som fåglarna. Om krontorpare och bolagsvälde i södra Lappland

Programpunkten presenteras av: Anita Kärrman

Att bo under en gran, ha vitmossa till blöjbarn och ekorrkött som föda kunde ända in på 1900-talet vara verklighet för en del familjer i södra Lapplands skogsbygder. När människorna tvingades böja sig för skogsbolag och stat var tidigare generationers kunskap det som räddade dem. Medverkar gör Anita Kärrman och Fredrik Elgh.

12.00–12.20 Orden, rösten och tidskriften

Programpunkten presenteras av: Nätverkstan Kulturtidskrifter

Med avstamp i tidskriftsantologin Plattform utgiven av Nätverkstan Kulturtidskrifter samtalar vi på senaste numrets tema Inga ord utan röster. Moa Backe Åstots text i Plattform, tidigare publicerad i Provins, är ett utdrag ur hennes kommande bok. Vi pratar med Backe Åstot om hur tidskrifter ger skribenter utrymme att använda sin röst och utveckla sitt skrivande. Vilka ord får ta plats i språket och vilka röster får höras? Medverkar gör också Emma Melldén

12.30–12.50 Vera vem? – ett samarbete i text och bild om mobbningens gråskalor.

Programpunkten presenteras av: Studieförbundet vuxenskolan

Samtal på scenen om boken Vera Vem? Tillsammans med författaren Anna Sundström Lindmark och illustratören Elisabeth Widmark pratar vi om samarbetet kring denna grafiska roman som utforskar mobbningens gråskalor. Samtalet leds av Armita Ghazinezam, Studieförbundet Vuxenskolan.

13.00–13.50 Författarsamtal med Malin Ackermann

Programpunkten presenteras av: JW Förlag

Förläggare Jenny Westerlund, JW förlag, samtalar med Malin Ackermann om hennes skrivprocess och hur det är att skriva med utgångspunkt från händelser i sitt eget liv. Vad är drivkraften i hennes skrivande? Vilka utmaningar har hon stött på? Ta del av Malins erfarenheter av att göra verklighet av sina drömmar och mål. Malin Ackermann romandebuterade våren 2022 med boken Kaos, kamp, lev.


13. 30–13.50 Amma, Arbete, Arv

Programpunkten presenteras av:Maria Sandelsällskapet och Föreningen Arbetarskrivare

Vi presenterar Föreningen Arbetarskrivares nyutgivna antologi. Meri Alarcón, Josefin Silan Karlsson, Madelene Edlund, Carola Ankarborg. Victor Krutrök och Karin Nilsson läser ur sina bidrag.

14.00–14.20 Uppläsning Litterärt skrivande

Programpunkten presenteras av: Hola Folkhögskola

Blivande författare framför texter skrivna under året på skrivarlinjen Litterärt skrivande, Hola folkhögskola. Poesi och prosa i blandade former. Skrivpedagog Mina Widding informerar om skrivarlinjen som främjar ett norrländskt författarklimat. Utbildningen har ett stort fokus på den egna konstnärliga processen, och syftar till att lära sig de grundläggande elementen i skrivande samtidigt som man utvecklar ett eget skrivprojekt.

14.30–14.50 Drömmen om den gröna industrin

Programpunkten presenteras av: Ord & Visor förlag

I norra Sverige planeras det för industrisatsningar på mer än 1000 miljarder de närmaste årtiondena. Det har väckt förhoppningar, men det finns många obesvarade frågor: Går det att täcka behoven av energi och metaller? Hur fossilfria är de nya industrierna? Blir det så många jobb som utlovat? Författaren och journalisten Arne Müller, Umeå, hårdgranskar de minst sagt hisnande planerna i den nya boken NORRSKEN – drömmen om den gröna industrin.


15.00–15.20 Ett sådant ogudaktigt högmod

Programpunkten presenteras av: Kirunatidningen Förlag

Ulf Henriksson kommer att berätta om de omskakande åren 1888–1899 när den laestadiansk-troende och finsk/samisk-talande lokalbefolkningen möter den nya tiden. När byarnas två folkgrupper, lantalaiset och lappalaiset, kommer i kontakt med ett främmande folk som talar ett obegripligt språk, svenska och som har främmande sedvänjor.


15.30–15.50 Gellert Hardi-Kovacs om sin bok C-Byrån

Programpunkten presenteras av: Gelko förlag

Gellert Hardi-Kovacs presenterar sin bok C-byrån, som utkom i maj 2022. Boken behandlar den svenska militära underrättelsen C-byråns historia under andra världskriget, och är den första i sitt slag. Bland de mest intressanta kapitlen finns beskrivningen av den stora svensk-amerikanska militära operationen som skedde vid svensk-norska gränsen i övre Norrland.

16.00–16.20 Migrationsstopp till varje pris

Programpunkten presenteras av: Myteri Förlag

Med direkt EU-hjälp grips migranter på Medelhavet och förs tillbaka till inbördeskrig, tvångsrekrytering och slavarbete för libyska staten. Hör journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson berätta om avslöjandena i sin guldspadenominerade bok Till varje Pris – Europa utifrån, där de reser i den europeiska migrationspolitikens spår i Libyen, Niger, Sudan och ut på Medelhavet. Vad får strypta migrationsströmmar till Europa kosta?

16.30–16.50 Att ge ut litteratur bortom de stora kassaflödena

Programpunkten presenteras av: eddy.se

eddy.se ger ut litteraturen som behövs men inte är i masskonsumtionsfåran. Samtal mellan Fredrik Elgh, en av initiativtagarna till utgivningen av Pehr Stenbergs levernesbeskrivning och Stephan Carlsson, grundare och chef för eddy.se , som bland många viktiga sysslor har tagit sig an uppgiften att ge ut den kommersiellt svårutgivbara litteraturen.


17.00–17.20 Ödets älv – en Västerbottensroman

Programpunkten presenteras av: Eva Westergren

Isak tar upp näten i Umeälven år 1746 och omkommer på ett mycket tragiskt sätt. Denna händelse knyts ihop med den nutida Eliana i Umeå och kommer att påverka hennes liv för alltid. Jag berättar om bakgrunden och om innehållet i boken och läser några kortare texter dels från de historiska kapitlen i Västerbottens inland, dels från handlingen i Umeå.