Litteraturen har en förmåga att nyansera till synes svart-vita frågor. I sju nya programpunkter, som tar sin utgångspunkt i landsbygd och förort, målas en färgsprakande bild av utanförskapets och det mänskliga sökandets komplexitet. Samtidigt välkomnar Littfest bland andra Diamant Salihu, Jens Lapidus, Duraid Al-Khamisi, Nicolas Lunabba, Johannes Anyuru, Marjaneh Bakhtiari, Sverker Sörlin, Isak Sundström och Lo Ragnar Lindström till årets festival.
STOCKHOLM NOIR
Med titlar som Snabba cash, Aldrig fucka upp och Top dogg har Jens Lapidus gjort sig ett namn som tonsäker skildrare av Stockholms undre värld, och de brokiga kriminella som verkar där. Lapidus rafflande spänningsromaner har samlat en stor läsarskara, och har översatts och utgivits i 30 länder.
Den grävande journalisten Diamant Salihu mottog 2021 Stora Journalistpriset för sitt arbete med att bevaka gängvåldet. I boken Tills alla dör skildrar Salihu verklighetens gängrivalitet i Järvaområdet utanför Stockholm, en konflikt som kantas av droger och vapen.
På Littfest möts Lapidus och Salihu i ett samtal om fakta, fiktion, våld, kriminalitet, och samhällets ansvar. Samtalet modereras av journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi.
Presenteras i samarbete ABF.
ATT SKRIVA OM UTSATTHET I ÖGONHÖJD
I den verklighetsbaserade Blir du ledsen om jag dör? skildrar Nicolas Lunabba sitt arbete med att fånga upp utsatta barn och unga, och särskilt hur han tar sig an den bråkige Elijah och låter honom flytta in i sitt eget hem. Mötet blir till en rörande mellanmänsklig berättelse, men också en kritik mot de levnadsvillkor som är grogrund för barnens kriminalitet och våld.
I flerfaldigt prisade Johannes Anyurus författarskap återfinns samma varma skildringar av mänsklighet i förortens miljonprogram, där dagens arbetarklass bor, men där också frustrationen, våldet och rädslan huserar.
På Littfest möts de i ett samtal som leds av America Vera-Zavala, journalist, dramatiker, aktivist och författare senast aktuell med Svartskalle – en svensk historia.
Presenteras i samarbete Norstedts och Natur och Kultur.
GENOM MÖRKER OCH LJUS
Marjaneh Bakhtiari slog igenom stort med hyllade debuten Kalla det vad fan du vill, om en iransk familj och deras enträgna försök att hitta en plats i det svenska samhället. Hennes fjärde och senaste roman Oändligt underbart bär på ett större mörker än hennes tidigare verk. Platsen är Malmö, och snart 15-årige Shayan beger sig ut på stadens gator. Detta är dagen då han kommer att dö. Under sitt sista dygn möter han vänner och familj, men också personer han försöker undvika, och hot han inte anat.
Duraid Al-Khamisi är journalist och författare, och debuterade med den självbiografiska Regnet luktar inte här, om familjens flykt från Bagdad till Sverige och svårigheterna att bli en del av det nya landet. I hans senaste roman Lejon & Lamm får Baba till sin stora glädje ta över syrianens kiosk med godisnappar och allt, och familjen ställer in sig på att bli kioskägare. Men det blåser upp till storm i den sömniga förorten, och de finner sig snart i centrum av en blodig gängstrid. Måste de välja sida?
På Littfest möts de i ett samtal modererat av författaren Balsam Karam.
Presenteras i samarbete ABF, Ordfront, Weyler förlag och Norstedts.
TILLBAKA TILL FRAMTIDSLANDET
Exploateringen av Norrland och landsändans resurser bekostade byggandet av den moderna nationen. Drygt 100 år senare ska en ny ”grön” industrialisering i norra Sverige rädda oss undan klimatkatastrofen. Sverker Sörlins doktorsavhandling Framtidslandet, nu i ny utgåva, är skrämmande aktuell. Vad är Norrland till för? Vad händer med en landsända som inte riktigt får finnas för sin egen skull?
På Littfest samtalar Sörlin med journalisten och författaren Po Tidholm.
I samarbete med Teg Publishing.
I DJUPET AV VÅRA HJÄRTAN
Med utgångspunkt i nekrologer från svenska dagstidningar lyfter konstnären och musikern Isak Sundström fram en kollektiv röst utifrån anonyma levnadsteckningar. Inventeringen, som väger kriser och motgångar mot golfresor och familjeliv, visar på det omöjliga i att försöka sammanfatta människors hela liv på bara några korta rader. Vad blir kvar av en människa när hon dör?
På Littfest samtalar Sundström om sin bok, Vi är många som har berörts i djupet av våra hjärtan, med poeten Jörgen Gassilewski.
Programpunkten avslutas med att författarna Sara Granér, Elin Anna Labba, Mikael Yvesand och Torbjörn Flygt läser upp egenskrivna nekrologer över sig själva.
I samarbete med Teg Publishing.
I CIRKLAR — ETT SAMTAL MED SARA GRANÉR
I November gavs boken Den sjunde vännen ut på Galago förlag. Samtalet tar avstamp i Granérs täta bildvärld - hur bilderna berättar om jorden, människan, samhällets framväxt och allt jävla skit som kommit ur det. Björnar, kaniner, hus och cirklar, gestalterna och formerna invid och bakom texten, vad ser vi? I samtal med konstnär Madelaine Sillfors.
I samarbete med Galago och ABF.
KROPPAR I MYRMARKEN
I poesiföreställningen ”Kroppar i myrmarken” utforskar Skellefteåpoeten Lo Ragnar Lindström sitt arv i Västerbottens mylla och kroppen som bär oss. Genom föreställningen löper tråden om transidentitet. Att stå inför att förändra sin kropp för att kunna leva i samklang med omvärlden. Föreställningen är intim och nära. De specifika berättelserna väcker allmänmänskliga frågor och känslor och det raka dialektala språket ger utrymme för mänsklighet och skratt samtidigt som historien går djupt.
I samarbete med Umeå Teaterförening.