Den mänskliga erfarenheten är inte alltid lätt att fånga. Att beskriva, gestalta eller försöka sätta ord på komplexa upplevelser har litteraturen brottats med i generationer. Här presenterar vi ett antal författare som på olika sätt lyfter fram subtila spänningar, smärtpunkter och förundran. Vi välkomnar Lisa Ridzén, Mikael Berglund, Jenny Jägerfeld, Daniel Sjölin, Gaëlle Josse, Thomas Tidholm och Lina Ekdahl.
Lisa Ridzén och Mikael Berglund
I sin debutroman Tranorna flyger söderut utforskar Lisa Ridzén begreppet manlighet, genom den åldrade Bo som är bosatt på den jämtländska landsbygden och ägnar sin tid åt att göra bokslut över sitt liv. Hustrun finns numera på demensboende, och sällskapet består av hemtjänstens besök och hunden. Finns tid att reparera relationen till sonen? Han hoppas det. Lisa Ridzén är själv bosatt i Jämtland, och forskar på män och manlighet. Stoft till boken har hon hämtat från sin egen far och farfar.
Mikael Berglunds nya roman Slask handlar om tre vänner i tonåren. Två av dem har varit ihop länge, men inte nu längre. Skolan är trist och det händer inte mycket på den ej namngivna orten i norr. De står och väger på tröskeln till vuxenvärlden, där det okomplicerade livet med snowboardåkning och häng håller på att bytas mot mer komplexa relationer och allvar. Med en igenkännbar fingertoppskänsla för det mellanmänskliga skildrar Mikael Berglund spänningar, vilsenhet och hungern efter något mer.
På Littfest möts Mikael Berglund och Lisa Ridzén i ett samtal om relationer, manlighet och känsloyttringar i norr, som leds av Kristina Sandberg.
Jenny Jägerfeld och Daniel Sjölin
Både Jenny Jägerfeld och Daniel Sjölin skriver om trauma i sina senaste böcker.
I Jägerfelds roman Hämndprojektet bläddrar Nico i sina gamla dagböcker och drabbas av frasen “Hämnden gör mig fri”. Den får henne att upptäcka att hennes hämndbegär finns kvar bara under ytan, och en besatthet att få vedergällning väcks till liv. Finns det ett rätt och ett fel sätt att reagera på trauma?
Daniel Sjölin processar sina egna erfarenheter av övergrepp han blev utsatt för som barn i essän Fältskärsv, där han närmar sig det hus i mexitegel från den tidiga barndomen som han delvis förträngt. Sjölin tvingar sig tillbaka till alltings smärtpunkt, i jakt på förklaringar till skam, självhat och depression.
På Littfest möts Daniel Sjölin och Jenny Jägerfeld i ett samtal om trauma, smärta och läkning, lett av Yukiko Duke.
Gaëlle Josse
Den franska författaren Gaëlle Josse är tillbaka med romanen Vi var bara barn, i svensk översättning av Maria Bodner Gröön. Här möter vi Isabelle som motvilligt söker sig tillbaka till sin barndoms by i Alperna för att återse sin far som håller på att försvinna in i glömskans dimmor. Fadern har sagt saker som “ingen kommer någonsin att älska dig” och “du kommer att misslyckas i livet”, ord som hänger som en förbannelse över Isabelle som försökt leva sitt liv för att motbevisa sin fars profetia. Genom att besöka sin ensamma far en sista gång, kanske hon kan förstå vem denna destruktiva person verkligen är? Under några dagar nystas familjens historia upp, där osynligt våld, mardrömmar och kluvna känslor avtäcks.
Gaëlle Josse är författare och poet, som prisats hyllats för sina romaner. På svenska finns sedan tidigare bland annat Den sista vakten på Ellis Island som tilldelades EU:s litteraturpris 2015. På Littfest samtalar hon med författaren Kristina Sandberg.
Thomas Tidholm och Lina Ekdahl
Thomas Tidholm och Lina Ekdahl har poesin som gemensamt språk. De bestämmer sig för att skriva en dikt i veckan, varje fredag ska de skriva till varandra. Ett slags lyrisk brevväxling. Det blir ett sammelsurium av veckan som gått, reflektioner över världshändelser, årstider som växlar, pizza med extra allt, glädje och sorg. Allt det där som ett äkta liv faktiskt innehåller återfinns i diktväxlingen Hur var det i Söderköping?
Thomas Tidholm är författare, dramatiker och poet som varit verksam sedan 1966. Hans Jordlöparens bok, en poetisk betraktelse av den ambivalenta relationen mellan människa och natur, nominerades till 2020 års Augustpris. År 2022 kom Mänskligheten som ömsint utforskar människans tillkortakommanden.
Lina Ekdahl är poet och dramatiker, och skriver libretton till körverk. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen Fram på dagen, och har sedan dess utkommit med åtta diktsamlingar och en barnbok. Hon har tagit emot bland annat Werner Aspenströmpriset och Gerard Bonniers lyrikpris. År 2019 var hon årets Brunnslockspoet.