Litteratur som påverkar

Till våren samlar vi några av våra skarpaste författare och journalister för att visa hur sakprosan och litteraturen kan vara ett ovärderligt verktyg för att granska, utmana och påverka. Pankaj Mishra, Göran Rosenberg, Björn af Kleen, Alma Thörn, Kholod Saghir, Johannes Klenell, Christian Daun, Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö kommer alla till Littfest i Umeå för att ge oss en unik inblick i de globala konflikter och samhällsutmaningar som definierar vår tid, och formar vårt gemensamma framtidsperspektiv.

Pankaj Mishra

 

Pankaj Mishra

Minnet av Förintelsen, den ultimata grymheten i Tysklands folkmord på judar, har format det västerländska politiska och moraliska medvetandet i efterkrigstiden. Men för en majoritet av världens befolkning, det vill säga en icke-vit befolkning, är slaveriets och kolonialismens trauman i stället 1900-talets centrala och mest avgörande historiska händelse. I Världen efter Gaza: En kort historik, i översättning av Linus Kollberg, visar den prisbelönta författaren och essäisten Pankaj Mishra hur minnet av Förintelsen förskjutits sedan sent 60-tal till att, av främst USA och Israel, anses vara en enskild berättelse om antisemitism, snarare än en följd av den moderna historiens rasistiska expansionism.

Pankaj Mishra gör ett exklusivt Sverigebesök på Littfest, för att samtala med Viktor Hariz, journalist och upphovsman till P3 Dystopia.


Björn af Kleen. Foto: Emil Wesolowski

Göran Rosenberg

Björn af Kleen och Göran Rosenberg

Författarna och journalisterna Göran Rosenberg och Björn af Kleen, båda med lång erfarenhet som USA-korrespondenter, möts på Littfest för ett samtal om det splittrade och kaotiska USA – ett land där politiska konflikter ständigt får globala konsekvenser. Rosenberg, i Friare kan ingen vara, undersöker den amerikanska idén och hur den har förändrats i en tid av växande politisk och social oro. af Kleen, i Amerikaner, skildrar livet i det samtida USA genom reportage och personporträtt, där amerikaner navigerar genom en turbulent och polariserad tid. Vad kommer deras rika erfarenheter att säga oss om USA:s framtid, när de möts på Littfest i mars?

Samtalet leds av journalisten Axel Gordh Humlesjö.


Lars Berge och Axel G Humlesjö. Foto: Thron Ullberg

 

Lars Berge och Axel G Humlesjö

I Honungsfällan granskar journalisterna Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö hur ryska oligarkpengar tvättades genom den svenskaste av banker, Swedbank, i det som skulle visa sig vara världens största penningtvättskandal. Men det ska visa sig att pengatvätt inte är det enda som skakat Swedbank. Författarna har under fyra års tid kartlagt Swedbanks kopplingar till Ryssland, och slagit larm om att rysk underrättelsetjänst spionerat på Swedbankanställda. Är Swedbank en säkerhetsrisk? Berättat i ett rafflande tempo med bladvändarkvaliteter har Honungsfällan lyckats både fånga och uppröra.

Samtalet leds av journalisten och författaren Johannes Klenell, författare och kulturredaktör på tidningen Arbetet.


Johannes Klenell. Foto: Viktor Gårdsäter

Christian Daun. Foto: Henrik Folkesson

Jenny Kejerhag.

Johannes Klenell och Christian Daun

Under Littfest möts författarna Johannes Klenell och Christian Daun för ett samtal om kommunala satsningar och de ibland oväntade följderna av att försöka gå sin egen väg. I Bananrepubliken Sverige, som utkommer under Littfest, beskriver Klenell hur dörrarna mellan politik, välfärdsföretag och pr-byråer står vidöppna. I korsdraget framstår Sverige alltmer som en bananrepublik, korruptionen har brett ut sig och enorma förmögenheter byggts upp. Han belyser exempelvis som Thorengruppens växande inflytande i Umeå och de politiska banden som har lett till frågor om ansvarsutkrävande och transparens. I Draksådd : om haverier och fiaskon när "kommunen ska sättas på kartan" tar Daun oss med på en resa till några av de mest uppmärksammade kommunala projekten som inte riktigt blev som tänkt, som det gigantiska Dragon Gate-komplexet och den storslagna Medeltidens värld. Båda författarna undersöker drivkrafterna bakom dessa satsningar och hur marknadskrafterna ofta påverkar det kommunala beslutsfattandet. 

Samtalet leds av Jenny Kejerhag, journalist på tidningen Dagens Nyheter, där hon rapporterar från Umeå om Norrland för en nationell publik.


Alma Thörn. Foto: Johannes Samuelsson

Kholod Saghir

Alma Thörn och Kholod Saghir har båda varit redaktörer för varsin antologi som skapats som en motståndshandling: Alma Thörn för Palestinaboken och Kholod Saghir för Under Ukrainas öppna himmel.

Palestinaboken - tecknare i solidaritet samlar verk från 130 svenska tecknare, men också palestinsk poesi i urval, och inleds med ett förord av den palestinska serietecknaren Mohammad Sabaaneh. Med ideellt arbete och sponsrad tryckkostnad är målet att samla en kvarts miljon till stöd för Palestina.

Under Ukrainas öppna himmel – röster ur ett krig samlar texter och poesi skriven strax efter Rysslands invasion av Ukraina. Här samlas poesi, dramatik, krönikor, dagboks­anteckningar och essäer om och ur det krigsdrabbade landet, som sprider vittnesmål om krigets verklighet.

På Littfest möts Alma Thörn och Kholod Saghir för att samtala om litteratur och konst som aktivism, motstånd och verktyg för att påverka. Samtalet leds av Donia Saleh, författare och kulturskribent.