För tredje året i följd presenterar Littfest en unikt framtagen litterär soaré, där nyskriven text möter specialkomponerad musik. Föreställningen blir festivalens storslagna avslutning på lördag kväll, i Idunsalongen. Årets satsning, som ingår i ett europeiskt samarbetsprojekt, är ambitiösare än någonsin.
2023 års litterära soáre är helt skapad av konstnärer från Sápmi, temat är Čuovga (Ljuset) och syftet är att belysa aktivistisk kamp i norr. Musiken som komponerats av Jakop Jansønn tar sin utgångpunkt i sex stycken nyskrivna texter. Genom att ta ta fasta på klanger, melodi, uttryck och betydelse förstärker han, och för ett samtal med, författarnas ord. Slutresultatet framförs tillsammans med en stråkkvartett, i samarbete med Musikk i Nordland.
Texterna skrivs och framförs av författarna själva, nämligen Ánne Márjá Guttorm Graven, Niillas Holmberg, niilas helander, Rose-Marie Huuva, Ánná Káisá Partapuoli samt Jörgen Stenberg. En unik skara författare, konstnärer och aktivister som för första gången sammanstrålar på Littfest.
För att ytterligare förstärka framförandet inramas scenbilden av konst och scenografi signerad Lena Stenberg. Lena är också Årets Konstnär för Littfest, och hennes motiv kommer att synas på bland annat festivalens t-shirts och tygkassar.
Konstnärlig ledare för årets soaré är Patricia Fjellgren, som ser fram emot att se verket ta form och slutligen få möta publik:
– Det är en otroligt spännande process vi genomför tillsammans, där vi vänder och vrider på temat. Ljuset är närvarande i Sápmi på så många sätt, i naturen, årstiderna och i människorna. Det samiska folket har blivit tvingade in i skuggan men även där finns ljuset och hoppet.
Jakop Janssønn
Jakop Janssønn är en slagverkare och kompositör från Romssa. Efter att ha tagit både en kandidat- och masterexamen i jazz och blivit diplomerad komponist har han gradvis förflyttat sitt fokus till den samiska musikscenen. Att skydda, förnya och bevara samiska språk och traditioner har blivit avgörande för Janssønns skapande som musiker.
Han har komponerat, producerat och spelat tillsammans med ett stort antal samiska artister som Marja Mortensson, Niillas Holmberg, Mari Boine, Ulla Pirttijärvvi, Frode Fjellheim, Kajsa Balto, mfl. Han är också aktiv med de egna musikprojekten Guorga, Orrestimmie och Bricoleur. Hans insatser på den samiska musikscenen har heller inte gått obemärkt förbi, då han har vunnit två norska grammys tillsammans med Marja Mortensson i egenskap av musiker och co-producent.
Att specialskriva musik är heller inte nytt för Jakop Janssønn, som tidigare också komponerat filmmusik, musik för teater eller för ensembler som The Norwegian Radio Orchestra, Vokal Nord, MiN-ensemble, Arctic Philharmonic och Nordnorsk Jazzensemble.
Ánne Márjá Guttorm Graven
Ánne Márjá Guttorm Graven (1982) är översättare och författare, uppvuxen i Kárášjohka och bosatt i Lodegat. Hon har deltagit på den samiske författarutbildningen Čális Fal-2 och debuterade 2019 med diktsamlingen Suorbmageažis. Hon är också berättare och standupkomiker. Hon engagerar sig speciellt för de samiska språken, och startade under 2015 den samiskspråkiga podkasten Sis-Finnmárkku Syndroma. År 2019 tog hon emot Sametingets Språkmotiveringspris för arbetet med den samiskspråkiga snapchatkontot Snaepmie.
Jalvvi Niillas Holmberg
Jalvvi Niillas Holmberg är poet, författare, dramatiker och musiker härstammande i Ohcejohka, Sápmi. Han har utgivit en roman och sex diktsamlingar, och hans verk har översatts till fler än tio språk. Som musiker är han genreöverskridande och uttrycker sig både som vokalist, komponist och textförfattare, och har utgivit sex album. Niillas är känd som en uttalad förespråkare för Sapmí och urfolks rätt till självbestämmande.
niilas helander
niilas helander är född i Deatnu, och är första generationens norsktalande. Han beskriver sig själv som nomad, konstnär och poet. Som nomad rör han sig över världen, och är för tillfället bosatt i Aten, och innan dess Berlin. Under 2022 utkom Nomadtekst som samlar dikter, essäer och översättningar som han skapat i dessa två städer.
Rose-Marie Huuva
Rose-Marie Huuva är född i Rensjön och tillhör Gabna sameby. Numera är hon bosatt i Giron. Sina roller i livet beskriver hon bäst själv, med följande ord:
“Jag är mor, Áhkku/mormor.
poet, bildkonstnär och resenär.
Jag har levt i tusen år,
så stora har förändringarna varit under mitt liv.
En tid som nu bara finns i mina drömmar och i minnets gömslen.”
Hennes konstnärskap präglas av händelser som berört, som skildras antingen i form av dikt eller bildkonst.
Ánná Káisá Partapuoli
Ánná Káisá Partapuoli är född 1994 och kommer från Skánit och Sárevuopmi. Hon är spoken word-artist och använder konstformen för att bevara, stärka och utveckla de samiska språken. Hon skriver och framträder därför endast på samiska språk. Till vardags arbetar hon som högstadielärare i Kautokeino, och fyller fritiden med poesi, musik, slöjd och renskötsel.
Jörgen Stenberg
Jörgen Stenberg är född och bor i Máláge. Renskötare, jojkare och berättare. Han har vunnit jojkdelen i Sámi Grand Prix 2014 och 2022. Han är en viktig kulturbärare av den umesamiska jojktraditionen och även en mycket uppskattad inspiratör i jojk för barn. Han var en av de fyra som hungerstrejkade utanför Kiruna Stadshus 1993 i och med att småviltsjakten släpptes fri.
Lena Stenberg
Lena Stenberg är född i Giron och tillhör Laevas Sameby. Lena är verksam som konstnär och arbetar med tredimensionell konst, fotografi och bildkonst. Hon gör även formgivning och scenografi uppdrag. Natur, miljö och identitet är teman som hennes konstnärliga arbete ofta utgår från.
Patricia Fjellgren
Patricia Fjellgren är född i Stuehkie. Hon har arbetat med revitalisering av de samiska språken i många olika roller. I 2017 mottog hon Språkrådets Minoritetsspråkspris för sitt arbete. Hon var en av redaktörerna och även en av skribenterna i antologin Inifrån Sápmi. Samiskt samhällsliv och kultur är frågor som engagerar henne.
Avtryck i hela Sapmí och Europa
Årets litterära soaré genomförs som en del av projektet Art act, där ett antal europeiska festivaler utforskar hur konst och kultur kan vävas samman med aktivism. Festivalerna väljer själva hur detta ska ta sig uttryck, och när Littfest tillfrågades om att delta var det självklart att ta chansen att vidareutveckla konceptet kring att skapa en litterär soaré under festivalen, och att låta röster från Sapmí styra innehåll och form.
– Eftersom Sápmi redan förknippas starkt med aktivism, har vi tänkt mycket kring hur vi vill att detta verk ska uppfattas och valt Čuovga, Ljuset, som tema och utgångspunkt. Ljuset kan vara vägvisande och livgivande, men också bländande och förintande, berättar Patricia Fjellgren.
Verket får också spridning i hela Europa, och efter urpremiären på Littfest kommer verket sedan att turnéra i samarbete med Musikk i Nordland, som också tillsätter den stråkkvartett som ska delta på scenen.
– Det är otroligt glädjande att Musikk i Nordland ser till att sprida verket och ger det möjlighet att leva vidare, så fler får möjlighet att ta del av detta, konstaterar konstnärlig ledare Patricia Fjellgren.
Tidigare har Littfest producerat två litterära soaréer, 2020 med Glesbygd’n och 2021 med Jeff Elliot som komponister och musiker.
Projektet görs i samarbete med, och med stöd av, Creative Europe, Art Act, Statens Kulturråd och Svensk-norska samarbetsfonden.