Vi vet ännu inte om vi kommer att få möjlighet att fylla Littfestsalongerna med publik, men oavsett publikrestriktioner är vår ambition att presentera ett brett och stort festivalprogram. Vi har ju Littfest-TV! Som i år dessutom får ett uppdaterat format, med nya programledare!
Namn att lägga till programmet är Jonas Gardell, Vigdis Hjorth, Andri Snær Magnason, David Lagercrantz, Elin Cullhed, Susanna Alakoski, Kristina Sandberg, Mats Jonsson, Elin Anna Labba, Ann-Helén Laestadius, Celia B. Dackenberg, Annemor Sundbø, Ella-Maria Nutti, Ida Therén, Helena Fagertun, Patricia Fjellgren, Helena Granström, Rasmus Landström, Martina Lowden, Johan Hilton samt Viktor Asbaghi Sandström och Denise Bergström
Viktor och Denise leder Littfest-TV
Det här året blir det Viktor Asbaghi Sandström och Denise Bergström som lotsar oss genom festivaldagarna och mellan programpunkterna. Viktor känns igen från albumaktuella bandet Duschpalatset, och som en profil inom Umeås musik- och kulturliv. Denise Bergström är doktorand i engelska vid Luleå Tekniska Universitet, är aktiv som bandbokare på Lulehardcore, och har tidigare lett samtal på bland annat Bok & Bild.
På Littfest kommer de att synas i rutan mellan scensamtalen, följa med genom festivalen och hålla dialog med tittare och medverkande. Du kommer att känna igen förra årets smidiga format med inloggning till sändningen, samt möjlighet att chatta och ställa frågor. Nytt är att du får fler kanaler att välja på: en för varje scen!
I den bästa av världar kommer TV-studion att flytta ut i vimlet, så även tittarna därhemma får en fläkt av festivalens liv och rörelse. I den näst bästa av världar så löser vi vimmelkänslan på annat sätt. Men en sändning blir det, med närvaro och nerv.
Kärlekens pionjärer
Jonas Gardell har givit oss moderna klassiker som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. I sin senaste roman, Ett lyckligare år, skildras den hemliga kärleken mellan studenterna Pontus och Herman under 1800-talets senare hälft. Bekännelsen om den hemliga kärleken förvaras i en låst blecklåda, i vänta på en mer förstående tid. Nästan 100 år senare genomförs Sveriges första demonstration för homosexuell frihet, genom föreningen Gay Power i Örebro, och det blir sensation i rikspressen. Gardell skildrar verklighetens pionjärer, de som gick före och banade väg för kärleken. På Littfest leds samtalet av Johan Hilton, kulturjournalist i DN och författare, senast aktuell med hyllade Vi är Orlando.
Datum: Fredag 18 mars
Språk: Svenska
Presenteras i samarbete med Norstedts och Studieförbundet Bilda
Fragmenterad tystnad
Kolonialismen skapar ett sönderslaget, fragmenterat och tyst landskap. Men vad händer när de som tystats börjar minnas vilka de är och börjar berätta och lyssna till varandras berättelser? Är det en början på läkning eller ännu mer smärta? På Littfest möts författarna Ann-Helén Laestadius, Elin Anna Labba och Mats Jonsson i ett samtal under ledning av Patricia Fjellgren.
Datum: Fredag 18 mars
Språk: Svenska
Presenteras i samarbete med Norstedts
Att förstå klimatnödläget
Klimatnödläget är akut. Trots det verkar de flesta hjulen fortsätta snurra utan större förändring. Nästan som om vi människor inte är förmögna att förstå den information vi matas med. Isländske författaren, filmskaparen och tidigare presidentkandidaten Andri Snær Magnason brottas med klimat, kunskap, havets höjning och naturens värde i Om tiden och vattnet (i översättning av John Swedenmark). Han gör det personligt och begripligt, och utforskar också berättandets kraft: allt från myter och religiösa skrifter till dagens medielandskap. Kan nyckeln till förändring finnas i berättandets kraft? På Littfest samtalar han Helena Granström, författare, kulturskribent och civilisationskritiker.
Datum: Lördag 19 mars
Språk: Engelska
Presenteras i samarbete med: Studieförbundet Bilda
Äventyrare, genier, stjärnor
I David Lagercrantz författarskap möter vi livsöden utöver det vanliga, från Alan Turing till Zlatan Ibrahimović. Men det centrala för Lagercrantz är kanske inte bara deras hjältedåd, utan också den långa vägen dit. Hur blir en människa den hon är? Och hur får man henne att rymmas i en roman eller biografi? Efter att ha författat tre romaner inom Milleniumtrilogin, är han nu aktuell med första delen i en egen deckarserie. I Obscuritas möts två personer men också två världar: den vardagsnära närpolisen Micaela Vargas från Husby, och den svindlande skarpa professor Hans Rekke. På Littfest samtalar David Lagercrantz med Martina Lowden om liv, litteratur, karaktärer och skrivande.
Datum: Lördag 19 mars
Språk: Svenska
Presenteras i samarbete med Norstedts
När historien blir fiktion
I Elin Cullheds Augustprisbelönade Eufori möter vi Sylvia Plath under slutet av livet och i Ida Theréns Att omfamna ett vattenfall står June Mansfields liv i fokus. Det kallas för exofiktion – romaner som placerar den historiska verkligheten i en fiktiv ram. Tillsammans med Helena Fagertun diskuterar Cullhed och Therén vilka friheter en författare kan tillåta sig och vilka hänsynstaganden hen bör ta när romanfigurerna baseras på personer som har levt. Och vad kan historien säga (om) oss idag?
Datum: Lördag 19 mars
Språk: Svenska
Presenteras i samarbete med Natur & Kultur
Släktband och familjeknutar
Äntligen får vi välkomna den norska autofiktionens storhet Vigdis Hjorth till Littfest, efter 2020 års inställda festival. Hjorth fick ett brett genomslag med omtalade Arv och miljö, om att tvingas återvända till sin familj och tidigare trauman i samband med faderns bortgång. Hennes nya roman Är mor död? är en uppgörelse med modersrollen, som inte värjer för smärtpunkterna i en trasig mor-dotter-relation. På Littfest samtalar hon med litteraturkrititer Therese Eriksson om att skriva med pennan mitt i såret.
Datum: fredag 18 mars
Språk: Norska och svenska
Presenteras i samarbete med Natur & Kultur och Norsk-svenska fonden
Bland hemmafruar och arbetsmigranter
Med Bomullsängeln inledde Susanna Alakoski sin episka romansvit som skildrar finska och svenska arbetarkvinnor under nittonhundratalet, och hur det hårda arbetet inom textilindustrin var en chans till egen försörjning som ung kvinna. I uppföljaren, Londonflickan, leder drömmarna den unga Greta hela vägen till London, medan mamma Hilda fortsätter arbetet på bomullsfabriken i Vasa.
Även Kristina Sandberg har skildrat kvinnorollen under nittonhundratalet, i sin romantrilogi om hemmafrun Maj som inleds med Att föda ett barn. Arbetet i hemmet är oavlönat, men det finns alltid att göra, och så mycket kutym att känna till och anpassa sig efter.
Samtalet leds av Rasmus Landström, litteraturkritiker och författare till boken Arbetarlitteraturens återkomst.
Datum: Lördag 19 mars
Språk: Svenska
Presenteras i samarbete med Norstedts och Natur & Kultur.
Knitfest
Det är ett meditativt och stort arbete att sticka en kofta. Och än större att skriva fram den! Konsthantverkaren Celia B. Dackenberg har både stickat och skrivit sig genom modehistorien i boken Kulturkoftor, där hon bland annat återskapat Kurt Cobains klassiska kofta, och följt Coco Chanels jakt på ett tyg som efterliknar stickad kvalitet. Norska Annemor Sundbø har gjort en besläktad djupdykning i koftans historia. I boken Koftearven undersöker hon om de klassiska norska mönstren verkligen är så norska som en kan tro. Det blir en resa genom historiens bokstavliga trådar, tekniker och mönster. Plocka fram stickningen och delta i en stickjunta, med samtal kring tradition, mönster, garnkvalitet och kulturarv. Samtalet leds av journalisten Anahita Ghazinezam, som specialiserat sig på slöjdhistoria.
Datum: lördag 19 mars
Språk: Svenska och norska
Presenteras i samarbete med Norstedts
Kaffe med mjölk
Dottern Tilda har flyttat till den lockande huvudstaden, medan modern Agneta bor kvar i Gällivare där hon “torkar gammrövar”. Dottern slipar bort sin dialekt, börjar ta kaffet med mjölk, och blir någon annan. Och avståndet växer än mer, när modern drabbas av cancer men inte kan förmå sig att berätta om sjukdomen. Istället fortsätter hon röka sina cigaretter, i tysthet. Romandebuterande Ella-Maria Nutti är precis som karaktärerna same med rötterna i Gällivare, men det var först efter flytten till Umeå hon fick upp ögonen för att skriva om hemorten. På Littfest samtalar hon om sin bok Kaffe med mjölk, med författaren och litteraturkritikern Martina Lowden.
Datum: Lördag 19 mars
Språk: Svenska