Dags att planera in festivalhelgen

Idag presenteras ytterligare ett tiotal programpunkter, samt flertalet namn på medverkande. På littfest.se ligger nu i stort sett alla programpunkter uppe, med tid och plats, redo att planeras in i kalendern. Som vi tidigare berättar blir årets festival en stark regional angelägenhet, men det finns också glimrande undantag.

2013, när Littfest ännu höll på att ta form, bjöd festivalen en sorts inventering av det "norrländska" inom och utanför fiktionen. Ett starkt startfält författare och debattörer fanns på plats i Umeå Folkets Hus, för att diskutera frågor om stereotyper och exotisering på hemmaplan. 2021, när en pandemi hindrar de flesta resor in i landet, tar Littfest tillfället i akt att återvända till den fortsatt aktuella frågeställningen – samtidigt som det upprättas ett nytt inventarium över norra Sveriges minst sagt slagkraftiga litteratur- och kulturliv. Bland annat bjuder årets festival ett möte mellan Maria Broberg och Svante Bäckström, två av de nyaste författarrösterna från Västerbotten – i ett samtal om historiens tyngd och litterära skogsvägar under ledning av litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman.

svante_maria.jpg

Tålamod - en litterär soaré

I dag kan vi också berätta att årets festival avslutas och firas med ett mäktigt möte mellan ord och ton, på temat tålamod. Är det något som har krävts det senaste året, så är det tålamod. Håll i, håll ut. Med samlade krafter bjuder vi på en demonstration av den kraft som växer i tålamodet, det stora som ryms i detta enkla ord. Vrede, vila, väntan, längtan. Vemodsreggaebandet Glesbygd’n bjuder in till sin musikaliska sfär, och ackompanjerar läsningar av författare och poeter. Läser gör Marit KaplaRönn-Lisa ZakrissonPatrik LundbergMatti OllikainenAnnika NorlinBalsam Karam och David Väyrynen. Kvällen avslutas sedan med en konsert med Glesbygd’ns egen musik.

– Jo, ni minns rätt, de skulle ha spelat redan på förra årets inställda festival. Tålamod, det gäller att ha tålamod, konstaterar Elenor Nordström, festivalkoordinator.

talamod.jpg

Främlingen och den politiska underdogen

På årets festival bjuds också ett par programpunkter som tar övergripande tag om svensk litteratur. En av dessa handlar om vår syn på Den Andre? Vem är en främling i svensk litteratur, och vilken plats har hen rätt till?  I ett samtal som tar sin utgångspunkt i bilden av främlingsfiguren i svensk litteratur möts Balsam Karam, Donia Saleh och Judith Kiros.

Ett annat sådant nedslag handlar om underdogen och klassamhället litterära och politiska skildringar. Idag är kulturen full av berättelser om självupplevda trauman och svårigheter som vänts till möjligheter. Samtidigt är arbetarlitteraturen stark igen. På Littfest samtalar Patrik Lundberg med Anneli Jordahl och Elin Grelsson Almestad. Medverkar gör även Mattias Alkberg med läsning ur sin senaste diktsamling Med rätt att dö, som behandlar just klass och arbete. Tematiken känns även igen från Alkbergs musik som vi också får ta del av, då förstärkt av Jonathan Lundberg på klaviatur.

balsam_judith_donia.jpg

Internationell flärd, trots allt

Littfest har tidigare berättat om sina poesivandringar i utomhusmiljö. Det är dock inte det enda som händer i poesiväg. Fredag kväll avslutas med en "Long Night of Poetry" där poeter från hela norden medverkar, bland andra Niillas Holmberg från Finland och Eiríkur Örn Norðdahl från Island. I programmet finns även Dareen Tatour från Palestina, samt svenska Linnea AxelssonDavid Vikgren och Lisa Marainen.

poesinatt.jpg

– Det är tack vare våra långlivade europeiska samarbetsprojekt samt genom vår arbete med ICORN kring svenska fristäder, som vi trots allt kan sätta lite internationell flärd på årets festival, berättar Erik Jonsson, koordinator. Detta är författare från norden och världen som, på grund av olika omständigheter, finns inom bil- eller tågavstånd.

Som ytterligare exempel nämns Umeås fristadsförfattare Tsegabrhan Goitom, samt den iranska rapparen Justina som just nu har en fristad i Piteå. Båda kommer medverka på årets festival.

fristad.jpg

Klassiska Littfestinslag i ny tappning

Mycket är sig trots allt likt på årets Littfest. Det är bara formatet som har låtit sig justeras en smula.

– I vår planering har vi, med ett dussin undantag, utgått från tidigare års fasta inslag, berättar festivalens koordinatorsgrupp och berättar att Katapultpriset till årets svenska skönlitterära debutant återigen delas ut på Littfest. Precis som under föregående upplagor av festivalen kommer en Elsa Swensson-stipendiat hyllas, samt att Snöbollen, priset till årets svenska bilderbok, delas ut.

– Skillnaden 2021 blir att vi bygger ut dessa programpunkter till längre, mer koordinerade inslag. Tanken är att de ska kunna följas av en större publik, om inte på plats, så väl genom festivalens digitala satsning: Littfest-TV. Som om inte detta vore nog äger Bokveckan i Umeå rum under vecka 11, med en uppsjö litterära aktiviteter runt om i staden.

Nytt för i år är ett samarbete med Globala Torget som sätter fokus på omvärlden med två större tematiska block. Globala Torget kommer att presentera ett digitalt program på temaorden Demokrati och Kvinnor i krig. Medverkar gör bland annat den brittiska journalisten Christina Lamb, medförfattare till Jag är Malala som utkommer med den aktuella boken Våra kroppar - deras slagfält. Kommer gör också det Stora Journalistprisnominerade Anna-Lena Laurén och journalisten Anna Roxwall tillsammans med fotografen Johan Persson - alla tre med aktuella gripande dokumentärromaner om demokratins baksidor.

– Trots att världen är stängd, känns det väldigt viktigt att vi, tillsammans med Globala torget kan sätta ljuset på brännande globala frågor, säger Patrik Tornéus, koordinator

– 2021 firar vi 100-årsjubileum för allmänna val i Sverige - samtidigt har demokratin aldrig varit så hotad. Auktoritära ledare, klimathot och pandemins okontrollerade konsekvenser skapar utmaningar som bara går att lösa genom globala samarbeten. Vi vet att ingen publik är så engagerad som bokfestivalpubliken, därför är vi glada och stolta att få delta på denna litteraturfest, säger Patrik Desthon, Globala Torget.