Något gammal, något nytt, något lånat...

Littfest 2021 blir annorlunda från föregående år, men programmet påminner också en hel del om 2020 års ofullbordade program. Somliga programpunkter återkommer, andra stöps om. I dag har Littfest nöjet att släppa hela 30 medverkande poeter, författare, musiker och samtalsledare.

Årets Littfest blir på många vis en inventering av den norra landsändens litteratur och kultur.

– Detta är förstås en effekt av pandemin, men i ärlighetens namn känns väldigt roligt att lyfta fram litteratur och frågeställningar med avstamp i norr. Årets festival blir något av en norrländsk styrkedemonstration, vilket delvis var idén med Littfest när festivalen startade en gång i tiden, berättar Littfest koordinator Patrik Tornéus.

Torsdagens schema ägnas uteslutande åt minoritetsspråksfrågor. Under rubriken Gränslöst: språk, identitet och liv arrangeras den dag om minoritetsspråk, i samarbete med Region Jämtland/Härjedalen, Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland, som skulle ha ägt rum föregående år – återigen med författarna och föreläsarna Elina Anna LabbaBirger EkerlidAngelina Dimiter-TaikonBagir KwiekCatarina LundströmCurt Persson och Nina Wähä. Konferencier till det fullmatade programmet är författaren Åsa Larsson.

Föreställning om Áillohaš

valkeapaa.jpg

Torsdagen rundas av med en mäktig föreställning om Nils-Aslak Valkeapää, eller Áillohaš, en portalfigur inom samiskt kulturliv. Som poet, dramatiker, bildkonstnär, ljudkonstnär och musiker bröt han tabun och skapade förnyande konstverk samtidigt som han lyfte upp och förvaltade traditionellt kunnande och skapande. 20 år efter hans bortgång ägnar Littfest och tidskriften Provins nu en samtals- och musikafton åt arvet efter Áillohaš och frågan om hans betydelse för litteraturen och kulturlivet i Sápmi och Norden idag. Medverkar gör poeterna Linnea Axelsson och Niillas Holmberg, författarna Elin Anna Labba och Sigbjørn SkådenProvins redaktör Carl Åkerlund samt musikern Sofia Jannok. Konferencier är Patricia Fjellgren.

Minoritetsspråk som röd tråd

Frågan om minoritetsspråk löper som en röd tråd genom festivalen, och dyker upp igen två gånger under lördagen. Först under rubriken “En ny generation samiska författare” där poeterna och författarna Rönn-Lisa ZakrissonLisa Marainen och Moa Backe Åstot möts i ett samtal lett av Lea Simma från Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi. Sedan i en programpunkt om flerspråkighet, identitet och skrivande med Marainen, samt musikern och debuterande författaren Anna Järvinen, och Franska Trions frontfigur Matti Ollikainen. Samtalet leds av författaren Malin Nord.

Ny chans för emotsedda programpunkter

Ett par emotsedda programpunkter från föregående år stöps i ny form inför 2021 års festival. Dessa är mötet mellan de båda serietecknarna Alma Thörn och Anneli Furmark. Sedan samtalet först planerades har Furmark själv blivit aktuell med en grafisk roman, som likt Thörns hanterar ett komplicerat familjeintermezzo. Littfest lämnar också plats för scen för Annika Norlin, som äntligen ska få samtala med Malin Nord. Detta efter att Norlins novellsamling nominerats till en handfull priser och firat stora triumfer. Karin Smirnoff hade många hoppats få lyssna på för 11 månader sedan. Nu finns den sista delen i hennes trilogi ute. Och visst den om ond bråd död, men deckare är det väl inte? På Littfest möts Smirnoff och Nina Wähä i ett samtal om stil, familjehistorier och norrländska stereotyper – med litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman som samtalsledare.

– Det var aldrig en fråga om att släppa de här redan planerade och noga genomtänkta programpunkterna, menar littfestkoordinatorn Erik Jonsson, snarare vill vi bygga ut dem.
– Men ett år som detta är det särskilt tacksamt att Umeå vuxit som litteraturstad, och att vi har så mycket litterär kvalitet inom promenadavstånd.

Äntligen återbruk

– Sedan ser vi fram emot att äntligen få presentera programpunkten om Veganismens (r)evolution, som är tänkt att handla om hur veganismen förändrats under de senaste decennierna. Förra året hade vi planerat ett helt tema kring “omställning”, där detta samtal skulle ha ingått. Att omställningen skulle gälla hela festivalen i stort anade vi inte då, säger koordinator Elenor Nordström.

Mötet sker mellan musikern och Refused-frontmannen Dennis Lyxzén, forskaren och författaren Lisa Gålmark med bland annat klassikern Vadå vegan? bland titlarna, och Vegomagasinets chefredaktör Mattias Kristiansson. Samtalet leds av Johan Örestig.
– Samtliga författare på festivalen medverkar på plats i Umeå, och programpunkterna kan om inte annat ses i direktsändningen på Littfest-TV, avslutar Elenor Nordström.

Läs mer om respektive programpunkter, om biljettsläpp och om Littfest-TV på www.littfest.se.