Idag fyller vi på festivalprogrammet till 2025 års upplaga av Littfest, med författarskap som kan sägas ha gemensamt att de alla undersöker äkthet, lögn, minne och makt. Vi välkomnar och gratulerar Tony Samuelsson, vars Kungen av Nostratien precis tillkännagivits som vinnare av Augustpriset. Han får sällskap av Hanna Johansson, Karolina Ramqvist, Åke Lundgren och Mats Jonsson.
Tony Samuelsson och Hanna Johansson
Tony Samuelsson och Hanna Johansson är båda aktuella med romaner som utforskar det autentiska och äkta. Tony Samuelssons roman Kungen av Nostratien vann årets Augustpris, för “en vindlande bladvändare som rör sig lika säkert mellan genrer som på Stockholms gator”. Här får huvudkaraktären i uppdrag att täta igen luckor i ett manus skrivet av en känd svensk författare, för att romanen ska kunna avslutas. Uppdraget som spökskrivare väcker en mängd frågor om språkets natur, och får honom att brottas med drömmen om att finna ett mer ursprungligt språk. Därtill anar han det finns en dold historia bakom manuskriptets tillblivelse.
Hanna Johanssons roman Body double utkommer lagom till Littfest. Där arbetar en kvinna med att transkribera inspelade livsöden, för att skapa underlag till spökskrivna självbiografier. Men en dag hör hon ett meddelande på ett av kassettbanden, som bara kan vara avsett för henne. I samma stad möts två kvinnor när de av misstag råkar ta varandras liknande kappor på ett café. Mötet leder till att de flyttar ihop, och den enda blir mer och mer lik den andra.
På Littfest möts de i ett samtal om äkthet, spökskrivande, imitation och kopior. Samtalet leds av Yukiko Duke.
Karolina Ramqvist
Karolina Ramqvists Augustprisnominerade Den första boken skildrar ett kort ögonblick i tiden, en förmiddag i en säng på Jamaica där historien om ett älskande par vecklas ut. Allt från deras första möte, till ett ofrånkomligt slut. Den passionerade kärlekshistorien spelas upp i minnesbilder, i huvudet på en vit kvinna som regelbundet reser till Jamaica för att träffa sin älskare Paul. Väl medveten om landets koloniala historia, vill hon ändå se sig själv som något annat än de andra vita kvinnor som reser till landet för passion i utbyte mot pengar. Visserligen ger även hon Paul pengar. Och han träffar andra kvinnor, i utbyte mot det han behöver. Men hon har också träffat hans familj. Och han är den enda som verkligen kan se henne. Relationen studsar mot platsens brutala historia, där frågor om makt och underordning bildar en skicklig väv. När förmiddagen är över ska hon resa hem, kanske för gott?
På Littfest samtalar Karolina Ramqvist med författaren och musikern Annika Norlin, senast aktuell med hyllade romanen Stacken.
Åke Lundgren och Mats Jonsson
Åke Lundgren och Mats Jonsson är båda aktuella med böcker som skildrar livet för Stor-Stina, den samiska kvinnan Kristina Katarina Larsdotter som blev känd som “Lapplands jättinna – världens längsta kvinna”. På grund av sin ovanliga längd reste hon land och rike runt och visades upp. Och intresset höll i sig efter döden, då hennes skelett grävdes upp och såldes till Karolinska institutet, där det troddes ha förstörts i en brand. Så sent som i somras kunde hennes återfunna skelett återbegravas på Malå kyrkogård under stor högtidlighet.
Åke Lundgren debuterade som författare 1981 med Långa Lappflickan, en skönlitterär skildring av Kristina Katarina Larsdotters liv. Sedan dess har han fortsatt att utforska och skildra hennes öde, både dokumentärt och skönlitterärt. Hösten 2024 utkom Sápmis Jättinna, som sägs vara hans avslutande verk på temat.
Även serietecknaren Mats Jonsson har tagit sig an hennes öde, i serieromanen Stinas jojk, som riktar sig till läsare i alla åldrar från 9 år och uppåt. Här får berättarperspektivet oftast vara systern Saras, och med sin omisskännliga stil lyckas han skildra en komplex person och berättelse utan att förenkla.
På Littfest leds samtalet mellan Åke Lundgren och Mats Jonsson av kulturarbetaren Patricia Fjellgren, ledamot i Sanningskommissionen för det samiska folket.