Biljettsläpp och nya namn

Idag 12.00 släpper vi biljetterna till Littfest 2022. Vi kan också berätta att festivalen får besök av ytterligare internationella gäster: Silvia Avallone, Tessa Hadley, Hassan Blasim, Marie-Hélène Lafon, samtalar med Annika Norlin, Yukiko Duke, Mikael Olsson Al Safandi och Kristina Sandberg. Vi lägger också till några svenska namn till programmet: Tove Folkesson möter Susanne Dahl, och Hanna Wikman möter Anna Jörgensdotter.

Silvia Avallone. Foto: Giovanni Previdi

Annika Norlin. Foto: Viktor Sjödin

Syns du, finns du

Italienska Silvia Avallone slog igenom med debutromanen Stål 2010, som vunnit priser och hyllats världen över. Hennes nya roman, En vänskap (i översättning av Johanna Hedenberg), kretsar kring barndomsvännerna Elisa och Bea, vars liv utvecklas i olika riktningar. Bea blir en känd influencer, vars följare världen över har åsikter om varje steg hon tar, och som många tror sig känna. Elisa, mer tillbakadragen och gammaldags, och kanske den enda som verkligen känner Bea? Romanen behandlar klass, status och att vara ung kvinna i samtiden, med utgångspunkt i den fråga många av oss ställer sig: “Måste man verkligen berätta om sitt liv för att det ska existera?” På Littfest samtalar hon med artisten och författaren Annika Norlin.


Tessa Hadley. Foto: Carlotta Cardona

Yukiko Duke. Foto: Peter Cederling

Fri kärlek

Kritikerrosade Tessa Hadley tillhör de tunga namnen i brittisk litteratur. Hon brukar hyllas för sina realistiska och samtidigt akut angelägna skildringar. På svenska är hon aktuell med romanen Fri kärlek(i översättning av Marianne Tufvesson) som skildrar en kvinnas sexuella och intellektuella uppvaknande under 60-talet. När en gammal väns 20-åriga son kysser Phyllis i skydd av skymningen, drabbas hon av en insikt som får henne att gå emot alla förväntningar på henne som hustru och mor. Med vågade och sensuella undertoner utforskar Fri kärlek föreställningar om romantisk kärlek, sexuell frihet och att leva ut den mest sanna och meningsfulla versionen av oss själva. På Littfest samtalar Hadley med journalisten, översättaren och författaren Yukiko Duke.


Hassan Blasim. Foto: Katja Bohm

 

Med kriget som underton

Hassan Blasim kommer ursprungligen från Irak, men är numera bosatt i Finland. Med novellsamlingen Irakisk kristus har han nått ut till en internationell läsekrets, och bland annat erhållit titeln ”Book of the Year” i Publisher’s Weekly. I romanen Gud 99 (i prisbelönt översättning av Jonathan Morén), följer vi karaktären Hassan Buma, som liksom Blasim själv har flytt från krigets Irak och bosatt sig Finland. Buma söker sin plats i det nya finska samhället, i en turbulent blandning av uteliv, alkohol och sex, samtidigt som han försöker etablera sig som författare. Som ett steg på vägen startar han en blogg och intervjuar flyktingar och migranter vars liv trasats sönder av krig och fattigdom. I sitt författarskap skildrar Blasim kriget i Irak och det som Europa kallar flyktingkrisen, med en stor dos svart humor. På Littfest samtalar han med journalisten Mikael Olsson Al Safandi.


Marie-Hélène Lafon. Foto Agence Opale Alamy Stock Photo

Kristina Sandberg. Foto: Maria Annas

Ursprung, sanning, verklighet

Prisbelönta Marie-Hélène Lafon skulle ha rest från Paris till Littfest redan 2020, men pandemin satte plötsligt stopp. Nu ser vi fram emot en ny chans att välkomna henne. Då var hon aktuell med Våra liv (i översättning av Jan Stolpe), där huvudkaraktären Jeanne betraktar händelserna i en matbutik, och hittar på namn och livsöden till de hon ser. Genom att uppfinna deras existens, nystar hon i sin egen livshistoria. Sedan dess har även En sons historia (i översättning av Anna Säflund-Orstadius) utkommit på svenska, en episk släktsaga som kretsar kring André som växer upp i ovetskap om vem hans far verkligen är, men en dag avslöjas den mörka hemligheten om hans ursprung. Alldeles nyss meddelades det att romanen belönats Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris, till ett framstående skönlitterärt verk i "berömvärd svensk översättning". På Littfest möter hon författaren Kristina Sandberg i ett samtal om fiktion, historia, existens och sanning.


Tove Folkesson. Foto: Sara Mac key

Susanne Dahl. Foto: Anders Nicander

Kroppen som katedral

Tove Folkesson har skrivit en lika poetisk som smärtsam skildring av livets tillblivelse, värkarna, tankarna, längtan och kärleken. Romanen Den stora kyrkan låter sig inte kategoriseras med självklarhet, när den rör sig mellan poesi och berättande, gravallvar och värme. Detta är en berättelse om att föda med allt vad det innebär rent fysiskt, att känna livet spränga fram genom en, nästan höra kroppen klyvas. Och samtidigt är detta en berättelse om sorg, död, att vaka vid någons dödsbädd.

Det heliga och upphöjda spränger fram också genom referenser till kyrkans värld, kapitlen är t.ex. indelade efter den kristna mässans olika delar. På Littfest samtalar hon med prästen Susanne Dahl, om de mysterier som är livet, döden och ordet.


Hanna Wikman. Foto: Miguel Herranz

Anna Jörgensdotter. Foto: Sara Mac Key

Kärlek och motstånd

Hanna Wikman debuterade 2010 med Lift, en normkritisk road movie i romanform, om människorna som färdas på vägarna, och om vad som färdas genom dem. Efter ett helt decennium följs den upp av Ditt hjärtas slag - en motståndsrörelse. På ytan ter den sig som en ordinär arbetarroman om Adrian och hans huggarlag, som hamnar i konflikt med skogsbolaget i 30-talets Västerbotten. Men snart framträder fascismens framväxt på kontinenten som en mörk fond, och där i förgrund spirar plötsligt kärleken mellan Adrian och hans kamrat Alvar. På Littfest samtalar Hanna Wikman med författaren Anna Jörgensdotter, som själv skildrat såväl norrländsk arbetarhistoria som fascismen i Spanien.


Program 2022

Redan presenterade gäster till Littfest 2022 är Yukiko Duke, Ida Linde, Fernanda Melchor, Hanna Nordenhök, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Dolores Reyes, Camila Sosa Villada och Miriam Toews. Hela programmet kommer finnas ute 12 februari. Läs mer på https://www.littfest.se/program-littfest-2022


Biljettsläpp i dag 12.00

Festivalen äger rum den 17-19 mars. Torsdagens program kommer som tidigare att vara gratis och inte kräva biljett. Biljetterna släpps idag 12.00 via littfest.se/biljetter där du också hittar med information om biljettyper.

I dagspassen ingår Littfest-TV.

Fredag 200 kr

Lördag 200 kr

Endast Littfest-TV 100 kr

Anpassningar efter pandemilagen

Littfest följer gällande rekommendationer och eventuella restriktioner för att begränsa spridningen av covid-19. Det kan medföra att vi behöver genomföra anpassningar och justeringar av festivalen, för att följa vad som gäller under de datum festivalen genomförs. Dit hör t.ex. krav på vaccinationsintyg. Dylika anpassningar i enlighet med restriktioner utgör inte grund för återköp av biljett.