artact

ArtACT - Art Activism in post-COVID Europe

Det internationella projektet ArtACT (Art Activism in post-COVID Europe: A new agenda on methodology, artistic practices and stakeholder relations) utforskar hur litteratur och konst kan förändra samhället till det bättre och vilka konkreta effekter de kan ha på vårt engagemang i världen. Projektet syftar till att visa att genom konsten kan vi påverka samhällsförändring genom aktivism.

2022-2024 sammanfördes fem kultutinstitutioner, från Sverige (Littfest), Slovenien (Beletrina Academic Press), Tyskland (Hausacher LeseLenz), Belgien (Poëziecentrum) och Spanien (UplaB - POETAS). Under AretAct-flaggen genomförde de fem högprofilerade tvärvetenskapliga projekt:

  • "Open Letter to Europe" (Slovenien) ger samtida poeter en exceptionell möjlighet att adressera Europas samtida utmaningar i form av ett brev, som publiceras i ledande europeiska (tryckta och digitala) medier och vidarebefordras till politiska beslutsfattare inom Europeiska unionen. På detta sätt har projektet en positiv inverkan på den europeiska demokratin och ger litterära skapare möjlighet att uttrycka sin politiska åsikt om de brådskande frågorna i vår tid.

  • "Poetry for the Planet" (Belgien) trycker på det sociala och politiska ansvaret, i frågan om att skydda planeten och miljön. Genom projektets olika och innovativa aktiviteter får unga män och kvinnor, dvs. framtidens kulturella, politiska och sociala beslutsfattare, möjlighet att engagera sig socialt och politiskt.

  • "Writing Worlds" (Tyskland) syftar till att främja den yngre generationens läskunnighet genom workshops, utbildning och spridning av kunskap och god praxis. Genom detta har projektet också en sociosocial dimension, eftersom det lyfter fram individer från olika etiska eller kulturella bakgrunder och därigenom främjar såväl dialog som integration (genom litteraturens och skrivandets kraft).

  • "Universal Poem" (Spanien) visar på poesins och litteraturens innovativa kraft, genom att använda nya medier och samtida teknologiska metoder. På så sätt möjliggör det för litteraturen att göra större inbrytningar i det offentliga rummet och diskursen, samtidigt som det genom att använda nya, tvärvetenskapliga tillvägagångssätt, som svar på vår tids sociala utmaningar möjliggör konstnärlig aktivism från alla strukturer och generationer av befolkningen.

  • "Čuovga" (Sverige), 2023 års litterära soáre på Littfest, var helt skapad av konstnärer från Sápmi, temat var Čuovga (Ljuset) och syftet var att belysa aktivistisk kamp i norr. Musiken som komponerats av Jakop Jansønn tog sin utgångspunkt i sex stycken nyskrivna texter. Genom att ta ta fasta på klanger, melodi, uttryck och betydelse förstärkte han, och förde ett samtal med, författarnas ord. Slutresultatet framfördes tillsammans med en stråkkvartett, i samarbete med Musikk i Nordland. Texterna skrevs och framfördes av författarna själva, nämligen Ánne Márjá Guttorm Graven, Niillas Holmberg, niilas helander, Rose-Marie Huuva, Ánná Káisá Partapuoli samt Jörgen Stenberg. En unik skara författare, konstnärer och aktivister som för första gången sammanstrålade på Littfest.

Den första fasen ArtAct kommer också presenteras i bokform inom kort.

2025-2027 fortsätter ArtAct, i utvecklad form, med Littfest som en av de fem medverkande festivalerna.