Nästa författarbesök:

Richard Ford

9 november, Väven

Den 9 november har Umeå internationella författarscen den stora äran att välkomna Mississippi-författaren Richard Ford till våra nordliga breddgrader.

Författaren till bland andra Kanada, Sportjournalisten och Kan jag vara Frank med dig? har jämförts med både John Updike och William Faulkner, han har vunnit flera internationella priser och nämns ofta som en kandidat till Nobelpriset för litteratur.

Richard Fords nya roman Mellan dem är en varm kärleksförklaring till två föräldrar och ett intimt porträtt av livet i den Amerikanska södern under mitten av 1900-talet. Med sin sedvanliga stilistiska elegans, lågmälda humor och precisa iakttagelseförmåga skildrar Ford sina föräldrars liv. Det blir en allmängiltig självbiografi om ett barns minnen, förlust och kärlek. Ett ömt och drabbande porträtt av en amerikansk familj i mitten av 1900-talet.

I Umeå samtalar Ford med journalisten Viktor Hariz. Samtalet föregås traditionsenligt av ett litteraturquiz signerat Vicky Uhlander och Vera Lynöe.

Kontakt


Patrik Tornéus, Erik Jonsson & Elenor Nordström info@littfest.se Telefon: 0727-454655 Adress: Littfest, Pilgatan 10, 90331 Umeå

Umeå internationella författarscen arrangeras av Föreningen Littfest och Umeå Stadsbibliotek med stöd av: logos_05

Biljetter


Inträde: 60 kr. Biljetter till Umeå internationella författarscen köper ni på Bokcafé Pilgatan, Kulturreceptionen på Väven samt på biljettforum.se. Biljetter säljs även i entrén till evenemanget.


Tidigare författarbesök:

Kjell Westö

13 september, Vävenscenen
Och jag gick hemåt och tänkte att jag kanske måste skriva en berättelse trots allt. En berättelse inte bara om Stella och Alex och mig och våra föräldrar, utan också om barnen, om Sandi och Amir och Tommi Hjelt. Och jag tänkte att den berättelsen måste bli mycket sannare än de andra berättelserna jag skrivit. För att vi levde i den tid vi levde i. För att det finns mörker, och för att det finns ljus. Och så nästa motvilliga tanke: att i så fall skulle jag också tvingas möta ljuset och mörkret i mig själv.
Kjell Westös nya roman Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr.
Kjell Westö (född 1961) är en av de främsta finlandssvenska författarna idag. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996). Hägring 38 (2013) nominerades till Augustpriset och Finlandiapriset.
I Umeå samtalar Westö med musikern och journalisten Annika Norlin. Samtalet föregås traditionsenligt av ett litteraturquiz signerat Vicky Uhlander och Vera Lynöe.

Hålltider:

18.00 Litteraturquiz i Fika!
19.00 Kjell Westö i samtal med Annika Norlin på Vävenscenen

Biljetter till Umeå internationella författarscen köper ni på Bokcafé Pilgatan, Kulturreceptionen på Väven samt på biljettforum.se.

Tidigare författarbesök:

Hannele Mikaela Taivassalo

23 april, Väven

På golvet i sitt rum i huset som kallas Sems ligger Galadriel och drömmer om New Orleans, Nordpolen och märkliga platser nära ekvatorn. Några år senare, när hon har flyttat från London via Los Angeles till Bombay, återvänder hon av nödtvång till byn där hon växte upp. Dit har också Vera återvänt, om än för länge sedan, efter att ha levt en del av sitt liv i huvudstaden. Sem ligger i sin säng på övre våningen i huset han själv byggt; hur långt borta han varit, och varifrån han har återvänt, vet egentligen ingen. Och plötsligt finns där också en Främling bland dem.

Finska Hannele Mikaela Taivassalos roman In Transit handlar om människor i rörelse. Det är en berättelse om att ständigt vara en främling, var man än är, men också om att vara hemma överallt. In Transit är känslan av landsbygd som blandas med glammigt Hollywood och förrivärlds-Helsingfors. Det är en kärlekshistoria, en tvåsamhetshistoria – men framför allt är det en berättelse om begär och att våga låta sig ledas av lusten.

Hannele Mikaela Taivassalo är född 1974 och har gett ut romaner, noveller, barnböcker samt skrivit dramatik. Hennes roman Fem knivar hade Andrej Krapl (2007) belönades med Runebergspriset år 2008.

När Taivassalo besöker Umeå Internationella Författarscen på världsbokdagen 23 april är det för att samtala med kritikern Therese Eriksson. Dagen inleds som vanligt med ett litteraturquiz.

Nytt för 2017 är att Umeå internationella författarscen inleder ett samarbete med Umeå Stadsbibliotek. “Intresset för litteratur och författarsamtal är stort i Umeå. Med gemensamma krafter har vi ännu bättre förutsättningar för att bjuda in fina författare till Umeå.” säger Elenor Nordström och Cecilia Flodström Darvish-Jany.

Hålltider:

14.00 Litteraturquiz i Fika!
15.00 Hannele Mikaela Taivassalo i samtal med Therese Eriksson, Vävenscenen

Biljjetter till Umeå internationella författarscen köper ni på Bokcafé Pilgatan, Kulturreceptionen på Väven samt på biljettforum.se.

Tidigare författarbesök:

Linn Ullmann

22 november, Studion, Umeå Folkets Hus

“Jag numrerar, ordnar och katalogiserar. Jag säger: Det var tre kärlekar. Jag är idag lika gammal som min far var när jag föddes. Fyrtioåtta år. Min mor var tjugosju, hon såg både mycket äldre och mycket yngre ut än sin ålder den gången.”

22 november besöker Linn Ullmann Umeå internationella författarscen för ett samtal om sin nya roman De oroliga.

De oroliga är en lekfull, utforskande och genreöverskridande roman om ett barn som inte kan vänta med att växa upp, och föräldrar som skulle föredra att vara barn. Det är en bok om minnen, glömska och de många berättelser som utgör ett liv.

Fram växer bilden av två neurotiska föräldrar, av en far som älskade regler och som för säkerhets skull skrev anvisningar i versaler på lappar: “VARNING! FÖRBJUDET FÖR BADANDE BARN ATT VISTAS I TORKSKÅPET”. Modern skildras som snäll men ofta frånvarande. Ett av de mest smärtsamma ögonblicken inträffar när hon är bortrest och missar ett avtalat telefonsamtal. Dottern går tjutande från rum till rum i tanken att så länge hon fortsätter yla kan mamma åtminstone inte vara död.

Linn Ullmann, född 1966 i Oslo, debuterade som författare 1998 med Innan du somnar. Då var hon redan en etablerad kritiker och kulturjournalist. Hennes roman Ett välsignat barn (2006) blev utnämnd till årets bästa översatta roman i brittiska tidningen The Independent.

Nu kommer alltså Ullmann till Umeå internationella författarscen för att presentera sin färska bok, i ett samtal med professor Annelie Bränström Öhman. I vanlig ordning inleds kvällen med ett litteraturquiz, signerat Vicky Uhlander och Vera Lynøe.

Biljetter till arrangemanget finns till försäljning på Bokcafé Pilgatan samt via billetto.se (https://billetto.se/sv/events/linn-ullman-i-samtal-med-annelie-brnstrm-hman).

Tidigare författarbesök:

Sofi Oksanen

5 september, Studion, Umeå Folkets Hus

Umeå internationella författarscen kan redan nu avslöja att en av Nordens mest spännande och angelägna författare – Sofi Oksanen – återkommer till Umeå. I bagaget finns den då helt nyutkomna romanen Norma – ett mörkt familjedrama med magiska undertoner såväl som en inblick i en för många helt okänd industri.

Normas hår är övernaturligt, det växer onormalt snabbt och påverkas av minsta skiftning i hennes humör. Detta är både till välsignelse och förbannelse. Norma och hennes mamma Anita har hela livet kämpat för att hålla det hemligt och skydda Norma från att betraktas som ett missfoster. Plötsligt dör Anita i något som kanske inte bara är en olycka och Norma blir ensam i världen.

Foton och videoinspelningar i Anitas hem visar att hon visste mycket mer om det som drabbat hennes dotter än hon låtsats om. För att få veta vem som är ansvarig för mammans död börjar Norma arbeta på den frisersalong där Anita var anställd. Men precis som Norma har sina baktankar med att börja arbeta i salongen, har arbetsgivaren och överhuvudet i ägarfamiljen sina motiv för att dra in henne i härvan. Snärjd i ett nät av svek och paranoja kämpar Norma för sanningen och för sin frihet.

Oksanen är prisad och känd för sina tidigare romaner Utrensningen, Stalins kossor, När duvorna försvann och Baby Jane. På scenen samtalar hon med musikern och journalisten Annika Norlin på engelska, och som som vanligt inleds kvällen med ett litteraturquiz i regi av Vera Lynøe och Vicky Uhlander.

Biljetter säljs just nu via Billetto (https://billetto.se/sv/sofi-oksanen-i-samtal-med-annika-norlin), och fr o m 12/9 även på Bokcafé Pilgatan.

Tidigare författarbesök:

Roxane Gay

11 maj, INSTÄLLT!

OBS! INSTÄLLT!

Det tilltänkta författarbesöket av Roxane Gay som skulle ha kommit till Umeå för att samtala med Annelie Bränström-Öhman måste tyvärr ställas in.

Vi återkommer med nya datum och nya författarbesök.

Tidigare författarbesök:

Svetlana Cârstean och Athena Farrokhzad

17 april, Studion, Umeå Folkets Hus

Trado är namnet på vårt gemensamma språk.

Vi förskjuter, vi kapitulerar, vi förråder.
Vi lämnar bakom, vi efterlämnar.
Vi ger, vi levererar, vi återger.
Vi framför, vi föreslår.
Vi berättar.

Trado är fanan för vårt gemensamma arbete.

Så lyder några rader ur Trado av rumänska Svetlana Cârstean och svenska Athena Farrokhzad, som släpps på Rámus och Albert Bonniers förlag i april. Inte nog med att detta är ett unikt förlagssamarbete, Trado är dessutom resultatet av en fyraårig korrespondens mellan två författare.

Svetlana Cârstean och Athena Farrokhzad träffades 2012, på en översättarworkshop i regi av Rumänska kulturinstitutet. Mötet utmynnade i att de tolkade varandras diktsamlingar Skruvstädsblomman och Vitsvit till svenska respektive rumänska, utan att behärska språken ifråga. Trado är en fortsättning på deras samarbete. Här är originalet en konsekvens av översättningen, i en dikt om arv, förräderi och kärlek, där två röster blandar sig och byter plats.
Söndag 17 april klockan 15.00 kommer Cârstean och Farrokhzad till Studion, Umeå Folkets Hus. Deras scensamtal föregås av ett traditionsenligt litteraturquiz.

Trado utkommer samtidigt i Rumänien.

Tidigare författarbesök:

Krisiten Hemmerechts

1 december, INSTÄLLT!

OBS! INSTÄLLT!

Det tilltänkta författarbesöket av Kristien Hemmerechts som skulle ha kommit till Umeå för att samtala med Annelie Bränström-Öhman måste tyvärr ställas in, på grund av sjukdom.

Vi återkommer med nya datum och nya författarbesök.

Tidigare författarbesök:

Rosa Liksom

2 november, Studion, Umeå Folkets Hus

Umeå internationella författarscen ångar vidare. Till det tredje besöket tar vi återigen Studion i besittning, för att välkomna den aktuella finländska författaren och multikonstnären Rosa Liksom. Hon kommer till Umeå för att samtala om sin senaste bok med författaren, journalisten och musikern Annika Norlin.

Med Sånt är livet, Rosa Liksoms sjätte bok på svenska, är författaren tillbaka i kortprosan, en form som hon behärskar till fullo. Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik, är bara några av ingredienserna som ingår i Liksoms burleska dekokt. Liksom berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid, men glömmer att det behövs en brudgum.

Med berättelser som sträcker sig från dagens Helsingfors till nordligaste Finland är Rosa Liksoms nya bok ett lysande tidsdokument, med insikter som inte har något bäst före-datum.

Samtalet äger alltså rum i Studion, Umeå Folkets Hus, måndag 2/11 klockan 19.00. Redan 18.00 finns dock skäl att bänka sig eftersom att det då bjuds ännu ett festligt litteraturquiz med Vicky Uhlander och Vera Lynöe, efter bekant Littfestmodell. Fina aktuella böcker ligger i prispotten.

Sånt är livet säljs och signeras efter framträdandet.

Tidigare författarbesök:

Einar Már Guðmundsson

28 september, Fika, Väven

Einar Már Guðmundssons nya roman Kungar av Island är en berättelse om den rika och mäktiga familjen Knudsen som styrt kuststaden Tangavík i två århundraden. De har byggt konservfabriker, varuhus, affärer; de har ägt fabriker, fiskebåtar, frysanläggningar; de har organiserat bleckblåsare, körsångare och medlemmar i kvinnoföreningar.

Familjen har byggt imperier och förlorat dem, den har försvunnit och återkommit.

En underhållande och intensiv roman om den isländska överklassen, “en lekfull kritik av det isländska samhälle som är ruttet ända in i märgen” för att citera en isländsk recensent. Kungar av Island är en modern isländsk saga – med blodsband och blodshämnd, drabbningar, fylleslag och hjältedåd. Kamp mot naturens ohejdbara krafter och oförklarliga magiska under. Och samtidigt en vass politisk samhällssatir.

Einar Már Guðmundsson (född 1954) är en av Islands främsta författare, och mångfaldigt prisad för sin romankonst, med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Universums änglar 1995, och senast med Svenska Akademiens Nordiska pris 2012. Guðmundsson var även en av förgrundsgestalterna i de folkliga protester som följde på Island i och med landets finansiella och politiska kris. Bland annat krävde han regeringen Haardes avgång samt nyval.

Samtalsledare i Umeå är författaren och kritikern Therese Eriksson.

Samtalet kommer äga rum, på svenska, i Vävens café Fika, måndag 28/9 klockan 19.30. Redan 18.30 finns dock skäl att bänka sig eftersom att det då bjuds ett litteraturquiz med Vicky Uhlander och Vera Lynöe, efter bekant Littfestmodell.

Kungar av Island säljs och signeras efter framträdandet.