Umeå Internationella Författarscen
torsdag 15 december 2016

Leslie Jamison

Amerikanska Leslie Jamison uppehåller sig vid andras smärta, och speglar den i sin egen. Nu är två av hennes titlar aktuella på svenska. I essäsamlingen Empatiproven söker hon svar på vad empati egentligen är. Varför vill vi så gärna vara empatiska? Vad är så intressant med andras smärta? Den mekaniska empati som läkare lär sig, vad är den? Hon tar alltid med sig själv, sin egen olycka, sina egna tillkortakommanden, in i texterna. Drickande, ätstörningar och sorgsenhet. Ibland är hon lillasyster till Karl Ove Knausgård, ibland barnbarn till Joan Didion.

I romanen Gingarderoben söker den unga Stella upp sin moster Tilly som lever i en trailerpark och som är på god väg att supa ihjäl sig. Stella tror kanske att hon kan rädda henne. Eller åtminstone förstå varför hon lämnade allt för trettio år sedan. Gingarderoben är en roman om kvinnor och beroende i samhällets utkanter.

Leslie Jamison är författare och kolumnist i NY Times. Hon har en examen både från Harvard och från Iowa Writers’ Workshop och är bosatt i Brooklyn. På Littfest samtalar Leslie Jamison med Tone Schunnesson, vars roman Tripprapporter handlar om en ung kvinna som ständigt lever på gränsen och hanterar sitt inre mörker genom att inte sluta dricka.

Presenteras i samarbete med Weyler förlag.