Umeå Internationella Författarscen
onsdag 21 december 2016

Jason Diakité

Idunteatern, Fredag 17 mars

I sin debutroman En droppe midnatt beger sig Jason Diakité ut på en identitetsresa där han söker sina rötter. På vägen nystas en familjehistoria upp, som sträcker sig från slaveriet i Nordamerika till folkhemmets Sverige.

Författaren försöker minnas sin farfar Silas, den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern i USA 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som hans pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund.

I Lund växer Jason själv upp. Han minns hur klasskamraternas glåpord haglade på grund av hans hudfärg. Där och då blev han medveten om att hans mörka hud var avgörande för hur omvärlden skulle bemöta honom.

“Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart. Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats…”

En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Samtalet leds av Annika Norlin, journalist och musiker.

Presenteras i samarbete med Bilda och Albert Bonniers Förlag.