Umeå Internationella Författarscen
tisdag 12 maj 2015

Umeå får Internationell författarscen

I över ett år har det varit på tal – nu händer det äntligen. Umeå får, precis som Stockholm, Göteborg och Malmö, en egen internationell författarscen! Konceptet, som en gång utarbetades av Ingemar Fasth på Kulturhuset, innebär en handfull varma och djuplodande scensamtal årligen med aktuella författare från hela världen. Detta med start redan om två veckor, tisdag 26/5.

Premiären är en smygstart inför hösten, men det innebär inte att vi spar på krutet. Första gäst blir den brittiska dramatikern, journalisten och författaren Samantha Ellis. I Storbritannien har Ellis gjort succé med debuten How To Be A Heroine om att hitta sin identitet genom skönlitteraturen. Nu kommer den på svenska under titeln Mina hjältinnor – Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket på Bonniers förlag.

Mina hjältinnor är en varm, personlig och rolig memoar om att växa upp, att bli kvinna, att hitta sin identitet med hjälp av skönlitteraturen. Det är en bok som får en att vilja läsa om alla sina gamla favoriter, att minnas varför man tycker så mycket om att läsa, att vilja sjunka in i romaner igen och riktigt sluka dem. Att läsa den är som att ha en bokcirkel med sig själv.

Samtalsledare är Yukiko Duke, kritiker, redaktör för tidningen Vi läser samt en av de konstnärliga ledarna för Stockholm Literature.

Samtalet äger rum i Studion, Umeå Folkets Hus, tisdag 26/5 klockan 18.30. Redan 17.30 finns dock skäl att bänka sig eftersom att det då bjuds ett litteraturquiz efter bekant Littfestmodell.

Mina hjältinnor säljs och signeras efter framträdandet.

Inträde: 100 kr. Studenter (mot uppvisande av studentlegitimation), pensionärer samt medlemmar i Bokcafé Pilgatan eller Föreningen Littfest betalar 70 kr. Biljetter säljs på Bokcafé Pilgatan och Din Bok. Eventuella överexemplar säljs i dörren kontant.

Umeå Internationella Författarscen arrangeras av Föreningen Littfest med stöd av Visit Umeå.