Umeå Internationella Författarscen
tisdag 8 september 2015

Guðmundsson till Umeå författarscen

forfattarscen-einar-webb

Äntligen är det dags för den andra upplagan av Umeå internationella författarscen. Gästar gör ingen mindre än  Einar Már Guðmundsson.

Guðmundssons nya roman Kungar av Island är en berättelse om den rika och mäktiga familjen Knudsen som styrt kuststaden Tangavík i två århundraden. De har byggt konservfabriker, varuhus, affärer; de har ägt fabriker, fiskebåtar, frysanläggningar; de har organiserat bleckblåsare, körsångare och medlemmar i kvinnoföreningar. Familjen har byggt imperier och förlorat dem, den har försvunnit och återkommit.

En underhållande och intensiv roman om den isländska överklassen, “en lekfull kritik av det isländska samhälle som är ruttet ända in i märgen” för att citera en isländsk recensent. Kungar av Island är en modern isländsk saga – med blodsband och blodshämnd, drabbningar, fylleslag och hjältedåd. Kamp mot naturens ohejdbara krafter och oförklarliga magiska under. Och samtidigt en vass politisk samhällssatir.

Einar Már Guðmundsson (född 1954) är en av Islands främsta författare, och mångfaldigt prisad för sin romankonst, med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Universums änglar 1995, och senast med Svenska Akademiens Nordiska pris 2012. Guðmundsson var även en av förgrundsgestalterna i de folkliga protester som följde på Island i och med landets finansiella och politiska kris. Bland annat krävde han regeringen Haardes avgång samt nyval.

Samtalsledare i Umeå är författaren och kritikern Therese Eriksson.

Samtalet kommer äga rum, på svenska, i Vävens café Fika, måndag 28/9 klockan 19.30. Redan 18.30 finns dock skäl att bänka sig eftersom att det då bjuds ett litteraturquiz med Vicky Uhlander och Vera Lynöe, efter bekant Littfestmodell.

Kungar av Island säljs och signeras efter framträdandet.

Inträde: 100 kr. Studenter (mot uppvisande av studentlegitimation), pensionärer samt medlemmar i Bokcafé Pilgatan eller Föreningen Littfest betalar 70 kr. Biljetter säljs på Bokcafé Pilgatan, Din Bok och via Littfestkontoret från och med fredag. Eventuella överexemplar säljs i dörren kontant.

Umeå Internationella Författarscen arrangeras av Föreningen Littfest med stöd av Visit Umeå.